Bewoner van zorgtehuis wil inspraak

In een kwart van de verpleeg- en verzorgingshuizen zijn de bewoners ontevreden over de kwaliteit van de zorg. Zij klagen vooral over het gebrek aan inspraak, waardoor zij geen invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit van de zorg en het wonen....

Van onze verslaggeefster Jet Bruinsma

De tevredenheid van demente verpleeghuisbewoners is niet onderzocht. Volgens woordvoerster Zijp van de stichting lijkt het erop dat de tehuizen in stedelijke gebieden slechter scoren dan tehuizen in landelijke gebieden. Over 33 van de 190 onderzochte verzorgingshuizen geven de bewoners (of contactpersonen) het oordeel 'goed'; 111 scoren gemiddeld. Een kwart van de tehuizen (47) levert kwaliteit 'die te wensen overlaat', vinden de bewoners.

Bij de 36 verpleeghuizen zijn de verhoudingen ongeveer gelijk: over 8 tehuizen zijn de bewoners ontevreden, over 6 luidt het oordeel gunstig, de rest hoort tot de middenmoot. In verzorgingshuizen hebben de bewoners hun eigen appartement en kunnen ze veelal zelf bepalen wat ze doen, in verpleeghuizen niet. Hier klagen bewoners vaker dat ze soms als een kind worden behandeld.

De stichting heeft de tehuisbewoners gevraagd naar hun tevredenheid over de inspraak, de informatievoorziening en de bejegening. Hoewel er ook klachten waren over die laatste twee, was men het slechtst te spreken over de inspraak. Weliswaar zijn alle tehuizen wettelijk verplicht een cliëntenraad te hebben, maar die functioneert volgens Zijp in het ene tehuis beter dan in het andere.

Cliënt en Kwaliteit heeft sinds 2000 de helft van alle tehuizen onderzocht. Aangezien huizen zich zelf aanmelden om hun kwaliteit te laten 'doormeten', veronderstelt Zijp dat de stichting tot dusver vooral de 'betere helft' heeft beoordeeld. Een onderzoek kost vijf- tot tienduizend euro. Dat bedrag wordt deels betaald door het ministerie van VWS, deels door de huizen zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden