Bewindsvrouw valt uit naar 'slappe' provinciebesturen

Staatssecretaris Van de Vondervoort van Binnenlandse Zaken heeft gisteren ongewoon felle kritiek geuit op de Nederlandse provinciebesturen. Die zijn volgens haar niet krachtdadig genoeg....

Van onze verslaggever

BEST

Provinciebesturen maken geen keuzen bij bestuursconflicten, vindt de PvdA-staatssecretaris. Dat heeft niets te maken met de wettelijke mogelijkheden daartoe, maar met politieke durf en met de bestuurlijke traditie en cultuur die in de provinciehuizen heersen. Provinciebesturen klagen vaak over een gebrekkig bestuursinstrumentarium, 'maar ze hebben wél mogelijkheden om streng op te treden. Het is alleen traditie en cultuur dat ze dat niet doen, want dan moeten ze kiezen. Ik heb geen behoefte aan het verruimen van de bevoegdheden van provincies als ze toch niet in staat zijn die te gebruiken wanneer dat nodig is.'

Van de Vondervoort riep in Best de tegenstanders van de stadsprovincie in het zuidoosten van Brabant met klem op hun protesten te staken. Verzet heeft geen zin, zei ze op de eerste voorlichtingsbijeenkomst die Binnenlandse Zaken voor de betrokken gemeente- en provinciebestuurders had belegd. De beslissing is door de Tweede Kamer genomen, er moet nu aan de realisering ervan worden gewerkt.

Van de Vondervoort: 'Laten we ophouden met het tellen van voor- en tegenstanders. Respecteer dat op landelijk niveau een keuze is gemaakt, zodat we niet steeds weer discussies hoeven hebben over de structuur, maar toekomen aan de inhoud.'

De nogal felle oproep kwam aan het eind van een dag waarop de protesten tegen het nieuwe bestuurslichaam opnieuw de boventoon hadden gevoerd. De stadsprovincie Zuidoost-Brabant, die in 2001 gestalte moet hebben, omspant 22 gemeenten, met als kern Eindhoven en Helmond.

Volgens Van de Vondervoort en pleitbezorger burgemeester Welschen van Eindhoven is de vorming van een stadsprovincie de enige manier om de industriële mainport die Zuidoost-Brabant is, krachtig en goed bestuurbaar te houden. Beslissingen over de aanleg van infrastructuur, bedrijventerreinen en woningbouwlocaties zijn in de huidige samenwerkingsverbanden volgens hen nauwelijks te nemen. 'Financiële solidariteit is er bijna niet', aldus Welschen.

Bijna de helft van de kleine gemeenten rond Eindhoven is tegenstander van een stadsprovincie. Maar ook de provincie Noord-Brabant blijft zich er fel tegen verzetten. Onder aanvoering van de Brabantse commisssaris van de koningin F. Houben liet het verzet de hele dag van zich horen in de zaal en dat riep soms scherpe repliek op van Van de Vondervoort.

Houben noemde de beslissing van de Tweede Kamer om de stadsprovincie te vormen een politiek bedrijfsongeval, waarvoor in de regio geen draagvlak bestaat. Hij is overigens niet de enige die daar zo tegenaan kijkt. Dat uiteindelijk van de zeven kandidaatgebieden alleen Rotterdam en Zuidoost-Brabant een stadsprovincie worden, wordt algemeen beschouwd als de uitkomst van een politiek spel tussen de coalitiepartijen.

Van de Vondervoort noemde Houbens opmerking geërgerd een diskwalificatie van de landelijke democratie. Toen provinciaal bestuurder W. Huijbregts (VVD) de staatssecretaris voorstelde om de huidige provincies de bevoegdheden te geven die ze aan de stadsprovincies wil geven teneinde krachtdadig te kunnen optreden bij problemen tussen gemeenten, reageerde Van de Vondervoort met de fikse uithaal naar de volgens haar te slappe provinciebesturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden