Bewindsvrouw maakt rapport over gynaecologie van Eemland Ziekenhuis openbaar Minister Borst haalt bakzeil bij Raad van State

Minister Borst van Volksgezondheid heeft woensdag op last van de Raad van State het visitatierapport over de afdeling gynaecologie van het Eemland Ziekenhuis in Amersfoort openbaar gemaakt....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De Inspectie voor de Gezondheidszorg, die het rapport vertrouwelijk had gekregen, is teleurgesteld over de beslissing van de Raad van State. Zij vreest dat artsen en ziekenhuizen nu niet meer bereid zullen zijn mee te werken aan een onderzoek naar misstanden.

Ook de artsenorganisatie KNMG is verontrust. Algemeen secretaris Th. van Berkestijn verwacht dat artsen nu huiverig zullen worden om mee te werken aan de interne meldingssystemen voor ongelukken en bijna-ongelukken, die in alle ziekenhuizen van kracht zijn. De artsen zijn er beducht voor dat de inspectie die interne rapportages in handen krijgt en publiceert, denkt Van Berkestijn. 'Het wordt moeilijk aan kwaliteitsverbetering te werken als problemen niet meer worden gemeld.'

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG, de beroepsvereniging van de vrouwenartsen), die het visitatierapport had opgesteld, wilde gisteren nog niet reageren. Het Provinciaal Patiënten- en Consumenten Platform in Utrecht, dat de zaak had aangekaart, reageerde tevreden. 'De patiënt heeft alleen al als premiebetaler recht op eerlijke informatie over de kwaliteit van de gezondheidszorg', zei A. van der Linden.

De gynaecologen van het Eemland Ziekenhuis kwamen begin dit jaar in opspraak nadat Zembla melding had gemaakt van tien sterfgevallen (drie vrouwen, zeven baby's) in vier jaar tijd. Bij het Utrechtse patiëntenplatform waren tientallen klachten binnengekomen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg was van de klachten op de hoogte. Het was haar bekend dat in 1992 een vrouw op de afdeling gynaecologie was overleden. Ook over ongelukken in latere jaren was zij ingelicht.

Zij zag echter eind 1995 af van een eigen onderzoek, toen zij merkte dat de NVOG bezig was met een visitatieprocedure. Dat is een gangbare methode waarbij medisch specialisten hun eigen collega's toetsen op kwaliteit. Het visitatierapport, gedateerd 7 november 1995, werd vertrouwelijk aan de inspectie ter beschikking gesteld.

De programmamakers van Zembla kregen het - tot de uitspraak van de Raad van State gisteren - niet in handen. Zembla wilde een vervolgprogramma maken over de situatie in het Eemland Ziekenhuis. De rechter in Amsterdam bepaalde vorige maand al dat Borst het visitatierapport binnen vier weken openbaar moest maken. Die termijn liep vandaag af. Daarom deed Borst een beroep op de Raad van State om dat alsnog te verhinderen.

Het visitatierapport, waarin geen woord te vinden is over ongelukken, bevat geen nieuwe gegevens, blijkt nu.

In het visitatierapport staat dat 'een hervisitatie' na twee jaar geboden is vanwege de 'restauratiefase' waarin de gynaecologenmaatschap zich bevindt. Die twee jaar zijn dit najaar verstreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.