Bewindslieden BZ manen ambtenaren tot openheid en vlijt

Het nationaal belang moet prioriteit krijgen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit moet zich meer richten op de binnenlandse politiek en meer openheid betrachten....

EWOUD NYSINGH

Van onze verslaggever

Ewoud Nysingh

DEN HAAG

De politieke top van Buitenlandse Zaken heeft begin deze week twee dagen 'op de hei' doorgebracht met een handvol hoge ambtenaren. Die hebben te verstaan gekregen dat de ambtelijke ondersteuning te wensen overlaat.

De ambtelijke adviezen, zo vinden de ministers Van Aartsen en Herfkens en staatssecretaris Benschop, zijn te lang en te vaag. Het nationaal belang wordt er niet in tot uitdrukking gebracht. Ook verzuimen ambtenaren aan te geven wat de financiële consequenties zijn van een voorstel.

In het donderdag verspreide memorandum staat dat vragen van het parlement sneller moeten worden beantwoord. 'Hierbij moet niet te karig worden omgesprongen met informatie', aldus het stuk.

Van Aartsen en Herfkens zijn erop gebrand om diplomaten en hulpgevers beter met elkaar te laten samenwerken. Daar schort het in de regel aan, omdat alleen de hulpgevers over miljarden guldens beschikken.

Vóór de behandeling van hun begroting in december, zullen de bewindslieden aangeven waar hun politieke prioriteiten liggen. Ambtenaren klaagden de afgelopen jaren dat zij niet weten waar BZ precies voor staat.

Het personeelsbeleid wordt ingrijpend vernieuwd, melden de bewindslieden. Bevordering op basis van het aantal dienstjaren wordt afgeschaft. De diplomatenopleiding wordt verkort en meer gericht op de praktijk. Niet uitgesloten is dat ambassades worden opgeheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden