'Bewind Algerije doet nauwelijks onder voor GIA'

In de Algerijnse politiecellen wordt op grote schaal gemoord en gemarteld. Dit blijkt uit getuigenverklaringen die donderdag zijn gepubliceerd in het Britse dagblad The Independent....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De krant heeft ex-medewerkers van de Algerijnse veiligheidstroepen gesproken, die nu asiel zoeken in Groot-Brittannië. Hun verklaringen sluiten aan bij eerder verschenen rapporten van mensenrechtenorganisaties, waarin wordt gemeld dat het regime van president Zéroual duizenden mensen heeft laten 'verdwijnen' bij de strijd tegen islamistische guerrillabewegingen, die vijf jaar geleden naar de wapens grepen.

The Independent concludeert dat het met dergelijke bewijzen zeer moeilijk wordt voor de Algerijnse regering om nog op sympathie van het Westen te blijven rekenen.

De eerste verklaring is afkomstig van een politieofficier die een wapendepot in Algiers beheerde. Hij vertelt hoe zijn collega's gevangenen in koelen bloede vermoordden; hoe politieagenten gevangenen martelden door hen in zuur gedompelde doeken in de mond te proppen, na die gevangenen eerst de nagels uitgerukt te hebben en hen met flessen te hebben verkracht.

'Anderen moesten naast een tafel staan, met hun testikels op die tafel, waar vervolgens op getimmerd werd. Een klein aantal gevangenen gaf informatie. Anderen verkozen het om gedood te worden.'

Een 30-jarige politieagente vertelt hoe zij maandenlang moest toezien hoe iedere dag twaalf gevangenen halfnaakt aan ladders werden gebonden en daarna zout water in hun maag gepompt kregen tot zij, geblinddoekt, een bekentenis tekenden. Ze zag hoe twee mannen stierven nadat hun maag openbarstte van het water dat erin was gepompt.

Diezelfde agente, Delilah, geeft toe dat zij valse doodscertificaten moest ondertekenen die moesten bewijzen dat de lijken van dode gevangenen in staat van ontbinding waren 'gevonden' in de bossen ten zuiden van Algiers.

Tot de 'verdwenen' mensen behoren jonge vrouwen, bejaarde mannen en in een geval zelfs een verlamde in een rolstoel. De meeste martelingen vonden plaats in de politiebureaus van Châteauneuf en Cavignac in de hoofdstad Algiers.

Delilah staat inmiddels onder behandeling van een psychiater vanwege haar nachtmerries. 'Mijn grote passie is nu om naar horrorfilms te kijken - dat is het enige wat me interesseert. Ik wil bloed zien.'

Een 23-jarige dientplichtige vertelt hoe ondervragers islamistische verdachten folterden door met elektrische machines gaten in hun benen te boren. Deze marteling vond plaats in de 'dodenkamer'. Ook zou deze getuige een valse baard hebben aangetroffen tussen de kleding van soldaten die waren teruggekeerd van een aanval op een dorp, waar later 28 dorpelingen onthoofd werden teruggevonden. De man vermoedt dat de soldaten vermomd als islamisten de slachtpartij hebben uitgevoerd. Een soortgelijke getuigenis werd onlangs ook opgetekend in de Franse Libération.

In het artikel van The Independent wordt erop gewezen dat de islamistische guerrillastrijders, met name die van de Gewapende Islamitische Groepen, zelf ook niet kinderachtig zijn als het om gruweldaden gaat. Zo zouden zij gebruik maken van een guillotine op een vrachtwagen om hun vijanden snel te onthoofden. Maar volgens The Independent bewijzen de verklaringen uit de eerste hand dat de Algerijnse regering de standaarden van beschaving ver heeft overschreden. 'Beide partijen wedijveren nu in gruwelijkheden.'

In de Algerijnse hoofdstad vond donderdag de grootste anti-regeringsdemonstratie plaats van de afgelopen vijf jaar . Een geschatte dertigduizend mensen protesteerden tegen grootschalige fraude bij de verkiezingen van vorige week. In totaal zijn ruim 1160 bezwaarschriften ingediend tegen de verkiezingsuitslagen. De regering ontkent de fraude.

Zeven politieke partijen organiseerden het protest, waaronder twee coalitiepartners van president Zérouals partij Nationaal Democratische Bundeling (RDN).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden