Bewijzen voor inzet Afrikaanse huurlingen nemen toe

AMSTERDAM - Ze hebben een donkere huid, ze spreken Frans en ze maaien de Libische demonstranten nietsontziend neer. Het wordt steeds duidelijker dat de Libische leider Moammar Kadhafi buitenlandse strijders inzet tegen zijn bevolking.


Maandag doken de eerste berichten op over buitenlandse huurlingen. Enkele anonieme ooggetuigen meldden zich bij tv-zender Al Jazeera. De Libische ambassadeur in India trad uit protest af. 'We wisten dat Kadhafi gek was, maar het is toch een schok om te zien dat hij huurlingen inzet tegen zijn eigen volk', zei hij.


Door de afwezigheid van internationale media in Libië was de betrouwbaarheid van het verhaal moeilijk te controleren. Maar dinsdag nam het aantal bewijzen toe. Nieuwe getuigen gaven gedetailleerde beschrijvingen. 'We hebben enkele huurlingen gevangen genomen', zei een 21-jarige man uit de oostelijke Libische stad Al Bayda tegen persbureau Reuters. 'Ze komen uit Tsjaad, Tunesië en Marokko.'


Op Twitter werden foto's geplaatst van gewapende zwarte mannen, en van identiteitskaarten van gedode of gevangen genomen huurlingen. Op de foto's is duidelijk zichtbaar dat het om Guineeërs gaat, die in Libië geregistreerd waren.


Dat doet vermoeden dat de 'donkere mannen' geen ingevlogen huurlingen zijn, maar buitenlandse rebellen die al langer deel uitmaakten van Kadhafi's veiligheidstroepen. Sinds de jaren zeventig heeft de Libische leider immers tal van rebellengroepen in Sub-Saharisch Afrika gesteund, in zijn streven naar een groot Arabisch rijk.


Tienduizenden rebellen uit onder meer Soedan, Tsjaad, Liberia en Sierra Leone kwamen in Libië trainen, en ongeveer zevenduizend bleven er hangen. Ze vormen er het zogenaamde Pan-Afrkaanse Legioen, een zwaarbewapend onderdeel van Kadhafi's veiligheidstroepen.


Of Kadhafi ook huurlingen heeft laten invliegen, blijft voer voor speculatie. 'Het zou kunnen, maar het gaat in tegen alles wat het regime de afgelopen dertig jaar heeft gedaan', zegt Dirk Vandewalle, een Belgisch-Amerikaanse politicoloog en Libië-specialist. 'Er zijn nog nooit huurlingen ingezet in Libië. Kadhafi ging altijd uit van zijn eigen kracht. Maar misschien wilde hij dit keer geen risico nemen.'


Voor de vele Afrikaanse vluchtelingen in Libië hebben de berichten over huurlingen grote gevolgen. De VN-organisatie Unhcr kreeg 'alarmerende rapporten' over Afrikaanse asielzoekers die voor huurling werden aanzien en zowat gelyncht werden. 'Het is nu gevaarlijk om in Libië een zwarte huid te hebben', zei een woordvoerder van Unhcr.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden