'Bewijs voor fraude op de markt deugt niet'

De van corruptie verdachte marktmeesters zijn geobserveerd door rechercheurs in burger. Die hebben niets vastgelegd en dus is het bewijs tegen de marktmeesters niet te controleren, zegt advocate Wikke Monster.

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Bijkomend probleem is dat de rechercheurs, 'observanten', zich niet meer precies kunnen herinneren wat ze dan wel hebben geobserveerd, aldus Monster. Ze zei dit gisteren tijdens een regiezitting in deze zaak.

De zeven marktmeesters, van 42 tot 65 jaar, zouden zich geld hebben laten toestoppen. In ruil hiervoor zouden marktkooplieden op de Westermarkt, Noordermarkt en Nieuwmarkt en het Waterlooplein een gunstige plek op de markt hebben gekregen of zouden ze zonder de vereiste vergunning op de markt zijn toegelaten.

Conflicten
De onderzochte periode strekt zich uit van 2001 tot 2010. Behalve over de waarnemingen van de observatieteams beschikt justitie over getuigenverklaringen van marktkooplieden. Volgens Monsters cliënt hebben die uit rancune verklaringen afgelegd. 'Mijn cliënt is streng in de leer en dat zorgde nog wel eens voor conflicten.' Monster vindt het een gebrek dat die marktkooplieden bij het onderzoek buiten schot zijn gebleven.

Het dossier bevat ook voor de verdachten belastende brieven, die door anoniem gebleven personen zijn geschreven. De marktmeesters ontkennen dat zij in de fout zijn gegaan. Als ze al geld aannamen, was dit voor koffie of ging het om een fooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden