Bewijs bedreiging burgemeester ontbreekt

Den Bosch -'Sleman L. heeft de opdracht gekregen om op korte termijn een aanslag te plegen op de burgemeester van Helmond. L. heeft reeds een voorverkenning gedaan bij de woning van de burgemeester.' Dat staat in het vertrouwelijke informatiebericht van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) op basis waarvan burgemeester Fons Jacobs eind november is ondergedoken.


L. heeft elf dagen vastgezeten; hij is nog altijd verdachte. Zijn advocaat Bert de Rooij beaamt dat je een dergelijke tip serieus moet nemen. Maar op grond van het beschikbare bewijsmateriaal heeft hij 'ernstige twijfels over het waarheidsgehalte van deze CIE-informatie'.


In het strafdossier van L., dat de Volkskrant heeft ingezien, stelt de CIE dat 'alle informatie als betrouwbaar moet worden aangemerkt'. Waar dat op is gebaseerd, meldt de 'geheime dienst van de recherche' niet. Wel verstrekt deze eenheid aanvullende informatie: 'Sleman L. beschikt momenteel over meerdere vuistvuurwapens en draagt met regelmaat een kogelwerend vest.'


Op vrijdag 26 november 2010, direct nadat de politie werd getipt door de CIE, begint het Openbaar Ministerie in Den Bosch een onderzoek 'inzake het treffen van voorbereidingshandelingen tot moord' op Jacobs. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt de 38-jarige Eindhovenaar van Marokkaanse afkomst Sleman L. door een arrestatieteam van zijn bed gelicht.


De verdachte heeft een indrukwekkend strafblad, maar hij ontkent dat hij een aanslag aan het voorbereiden was. 'U maakt zeker een grapje', zegt L. op zaterdag 27 november tegen de rechercheurs die hem verhoren. 'Ik weet niet eens wie de burgemeester van Helmond is.'


Concreet bewijs voor de verdenking ontbreekt. De politie heeft geen wapens aangetroffen tijdens huiszoekingen op drie adressen in Eindhoven: bij L. thuis, bij zijn vriendin en bij zijn ex-vrouw. Wel is in de woning van zijn ex, in een woonwagenkamp, een kogelhuls gevonden. In zijn eigen verblijf, ook in het kamp, lag een scherp patroon van hetzelfde kaliber: 9 millimeter.


Opvallend is dat rechercheurs tijdens de zes verhoren van L. nauwelijks inhoudelijke vragen stellen over de wapens, de voorverkenning, de opdracht en een motief. 'Een praatje pot', zo noemt advocaat De Rooij de gesprekken in de verhoorkamer. Alleen als L. opmerkt dat hij kennelijk 'verdacht wordt van het beramen van een moordaanslag', zegt de politie: 'Wat kunt u hierover vertellen?' De verdachte antwoordt dat hij van niets weet.


De Rooij gaat er dan nog van uit dat de zaak met een sisser zal aflopen. Dat verandert als hij woensdag 1 december op de radio hoort dat burgemeester Jacobs is ondergedoken. De raadsman is verbijsterd. Zijn cliënt zit op dat moment al vijf dagen vast en sinds de arrestatie is niets nieuws gebeurd, voor zover bekend.


Tot zijn verbazing legt het gemeentebestuur een verband tussen de bedreiging van de burgemeester en de opening van Carpe Diem, de tweede coffeeshop in Helmond. 'Vanwege geweldsdreigingen tegen de burgemeester én de coffeeshop aan de Noord-Koninginnewal is besloten de coffeeshop met onmiddellijke ingang te sluiten', zo staat in een persmededeling. In 2010 zijn twee aanslagen gepleegd op Carpe Diem.


Een week later, woensdagochtend 8 december, wordt verdachte Sleman L. vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Hij moet wel dna afstaan en blijft verdachte.


'In het hele dossier is, behalve de CIE-tip, niets terug te vinden over de vermeende bedreiging van de burgemeester', zegt De Rooij. Volgens hem heeft zijn cliënt, een bekende in het criminele milieu, veel vijanden. 'Het meest plausibel is dat de tipgever niet koosjer is.'


L. zegt dat hij bedreigd is door mensen die boos zijn over de sluiting van Carpe Diem, die ze in verband brengen met de dreigende aanslag. Dat is onterecht, stelt De Rooij, want de naam van de coffeeshop staat nergens in het dossier.


Volgens de advocaat is ook burgemeester Jacobs slachtoffer van mogelijk onbetrouwbare informatie van de CIE: 'Hij heeft zelf geen concrete bedreiging ontvangen. Het is hem aangepraat door politie en justitie.'


Jacobs heeft in december tweeënhalve week ondergedoken gezeten. Daarna heeft hij zijn werk gedeeltelijk hervat. Onlangs kreeg hij opnieuw permanente persoonsbeveiliging. De gemeente meldde twee weken geleden dat er 'nieuwe bedreigingen' zijn die 'verband houden met de eerdere dreigementen tegen de burgemeester'. L. is niet meer verhoord of opgepakt.


Voor het huis van Jacobs wordt opnieuw een mobiele unit neergezet waar politiemensen de omgeving in de gaten houden. Om veiligheidsredenen verscheen hij dinsdag niet tijdens een rechtszaak over vergunning van coffeeshop Carpe Diem.


De gemeente Helmond zegt niet te weten uit welke hoek de bedreiging komt. 'Justitie laat weinig los. Vragen moeten we doorsturen naar het OM', aldus de woordvoerder van de burgemeester.


De Bossche hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen beklemtoont dat justitie niet alleen op grond van de CIE-tip in actie is gekomen. 'Er is ook een dreigingsanalyse gemaakt. We hebben veel meer informatie uit verschillende hoeken. Die informatie staat niet in het dossier van L., omdat het niet over deze verdachte gaat. Ik snap dat zijn advocaat zegt: dit is twee keer niks. Maar ik heb een breder beeld. De wereld ziet er anders uit dan alleen het dossier-L.'


Of justitie meer personen verdenkt, wil de hoofdofficier niet zeggen. Hij onderstreept dat de tip van de CIE voldoende reden was om L. als verdachte aan te merken en te arresteren. Maar er was ook andere informatie over bedreigingen jegens Jacobs. 'We zouden het de burgemeester niet aandoen om hem op basis van één snippertje informatie zo in de beveiliging te zetten.'


Nieuwenhuizen sluit niet uit dat het loos alarm was. 'We moeten dit nu eenmaal bloedserieus nemen. Misschien blijkt na gedegen onderzoek dat het een broodje aap is.'


De Rooij is blij dat justitie die mogelijkheid openhoudt. 'Mijn cliënt kan zich nauwelijks verdedigen. Er is meer informatie, suggereert justitie. Maar niemand kan dat controleren. Dit is een schimmenspel van hogere machten.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden