Beweging van glinsterend water

Wie genoeg heeft van huizen en van het weidse landschap van de Flevopolder wil genieten, moet vlak voor Almere de afslag naar Zeewolde nemen....

Merel Bem

Het onlangs geopende paviljoen, ontworpen door René van Zuuk, staat geheel in het teken van de integratie van kunst in het landschap, iets waar de Flevopolder zich uitstekend voor leent. Sea Level, een lange betonnen muur in twee stukken van Richard Serra, bevindt zich aan de overkant van het water. Even verderop staat het werk Diego Rivera in de Sovjet-Unie, van Jan van de Pavert, helaas het slachtoffer van vandalisme. Ook Carel Visser en Evert Strobos maakten land-artprojecten.

En er komt nog veel meer langs Traject De Verbeelding. Vanaf eind mei 2001 zullen in het kader van 'KUNSTmatige NATUURLIJKE NETWERKEN' talloze nieuwe werken gerealiseerd worden, van onder andere Krijn Giezen, Tobias Rehberger en Mark Dion. Roman Signer en Herman de Vries bijten het spits af, met respectievelijk Windkabine en Sanctuarium.

Als voorproefje van wat komen gaat, laat De Verbeelding het publiek kennis maken met ander werk van de kunstenaars. Signers video-opnamen van talloze experimenten met vuur, ontploffingen, vliegend papier en gillende keukenmeiden maken je nieuwsgierig naar zijn windcabine. Zijn werk staat haaks op de contemplatieve filmbeelden van De Vries: de beweging van glinsterend water - helemaal in overeenstemming met het water dat het paviljoen omringt en door de ramen op vloerhoogte bijna naar binnen stroomt, en met de zon, die vlekken maakt op het projectiescherm.

Het is de uitdrukkelijke wens van de architect dat het paviljoen zijn ijle karakter behoudt. Daarom staat er een glazen tafel bij de ingang, en mogen de projecties niet te fel zijn, vertelt directeur Trudy van Riemsdijk-Zandee. Allemaal goed en wel, maar op dit moment worden de kunstwerken weggedrukt door de architectonische belangen: van de twee films is door de zon af en toe niets te zien. Daarvoor zou het moeten regenen. Maar dan valt een bezoek aan de buitenprojecten weer in het water.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden