Bewaking Milosevic typisch klus voor elite-eenheid BSB

Ook al bestormde ze nooit een gekaapt vliegtuig, de BSB heeft een stevige staat van dienst. Deze anti-terreureenheid van de marechaussee speelde zeer waarschijnlijk een rol bij het transport van ex-president Milosevic naar Den Haag....

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

Ooit waren de Duitse commando's van de GSG-9 hun grote voorbeeld. Maar tot een heroïsche bestorming van een gekaapt vliegtuig door de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) is het nooit gekomen. De leden van deze onbekende elite-eenheid van de Koninklijke Marechaussee, 172 man sterk, duiken wél voortdurend op als een zware klus moet worden geklaard.

BSB'ers vlogen mee met ministers die de Balkan bezochten. Ze bewaakten de Nederlandse ambassade in Algiers, ze haalden topcrimineel Appie A. op in Chili en ze hielpen bij de ontruiming van kraakpanden. Als het aan commandant L. Hendrickx ligt, gaan zijn BSB en andere speciale arrestatieteams uit het buitenland zelfs snel op zoek naar oorlogsmisdadigers. Bijvoorbeeld in Bosnië. Hendrickx wil wel.

'Als politiemacht met militaire structuren en één bevelhebber aan de top, kunnen gendarmeriekorpsen prima het gat vullen tussen lokale politie en militairen van een vredesmacht', aldus de majoor van de bijzondere eenheid een maand geleden op een congres over een kwart eeuw BSB.

Heeft de BSB een rol gespeeld bij de uitlevering van Slobodan Milosevic aan het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag? De marechaussee wil bevestigen noch ontkennen dat de brigade was betrokken bij het transport van de ex-president naar de Scheveningse gevangenis. Of dat ze aanwezig was in het Britse regeringstoestel dat Milosevic vervoerde van het Bosnische Tuzla naar de vliegbasis Eindhoven. 'Dit was een geheime operatie van het tribunaal', aldus een woordvoerder. 'U moet bij hen zijn.'

Milosevic wordt vandaag voorgeleid aan het tribunaal en als er één Nederlandse eenheid geschikt is voor de bewaking van het voormalige staatshoofd, dan is het wel de BSB. Sinds de vorming van de brigade in 1976 is beveiliging van gebouwen en personen een van haar belangrijkste taken. Dat kunnen criminelen zijn, maar ook VIP's zoals ministers, leden van het koninklijk huis en hoge militairen. Verder worden speciale teams ingezet voor arrestaties en observaties. Ten slotte kan de BSB 'bijzondere opdrachten' uitvoeren voor de ministeries van Defensie, Justitie en Binnenlandse Zaken.

In de afgelopen 25 jaar is de eenheid, die regelmatig traint met de Duitse GSG-9, er prima in geslaagd het imago van een gesloten en geheimzinnige organisatie te behouden. Zelfs de Tweede Kamer wordt niet ingelicht als een BSB-eenheid wordt ingezet voor 'speciale operaties'. Toch is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat de brigade voor tal van acties is gebruikt. Hielpen BSB'ers vroeger bij de ontruiming van kraakpanden en de arrestatie van hasjsmokkelaars op zee, nu worden ze veel breder ingezet.

Zo gingen medio jaren negentig zeven BSB'ers naar Algiers om de opnieuw geopende Nederlandse ambassade te bewaken. In 1994 haalde een speciale BSB-task force van acht agenten Appie A., de hoofdverdachte van een overval op een Albert Heijn-winkel in Oosterbeek, op uit Chili. Een jaar daarvoor stond de BSB paraat toen een KLM-toestel uit Tunis werd gekaapt. Samen met de Bijzondere Bijstandseenheid Krijgsmacht van het Korps Mariniers wordt de BSB ingezet voor terreurbestrijding in Nederland.

Ondanks het aureool van stoerheid en spanning heeft de eenheid de laatste jaren moeite om personeel te vinden. In 1999 telde de BSB zo'n veertig open vacatures. 'In september begint een nieuwe opleiding en we hopen dat dit probleem volgend jaar grotendeels opgelost is', meldt een woordvoerder van de marechaussee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden