ANALYSE

Bewakers kun je beter weghalen, want die zijn beïnvloedbaar

Gisteravond bleek dat de beveiligingsmaatregelen bij de NOS niet elke indringer tegenhouden. Pieter Broertjes heeft aangekondingd dat de beveiliging van het mediapark opnieuw wordt bekeken. Een sluitende beveiliging gaat ten koste van comfort.

Huib Modderkolk
De hoofdingang van het NOS-gebouw waar gisteren een 19-jarige verwarde man de uitzending van het Journaal verstoorde. Beeld anp
De hoofdingang van het NOS-gebouw waar gisteren een 19-jarige verwarde man de uitzending van het Journaal verstoorde.Beeld anp

Het principe is simpel: hoe meer veiligheid, hoe minder toegankelijkheid. De NOS, waar donderdagavond een man het gebouw binnendrong door een bewaker te bedreigen, beschikte al langer over een vrij stringent toegangsregime. Medewerkers klaagden er geregeld over. Bezoekers moeten zich eerst melden bij een receptionist, die hen een toegangspas geeft. Die pas geeft weer toegang tot een zogeheten driedelige beveiligingsdeur. Voor gevoelige delen van het gebouw geldt nog eens een extra beveiligingssluis. En toch kwam er iemand zonder toestemming binnen. De indringer omzeilde de beveiliging door een bewaker te dwingen hem toegang te geven.

Daar zit het probleem, zegt directeur Rob Claasen van het Zwitserse beveiligingsbedrijf Kaba. Simpel gesteld: bewakers kun je beter weghalen, want die zijn beïnvloedbaar. Claasen: 'Ze zullen het niet leuk vinden om te horen, maar het is wel zo.' Zijn bedrijf deed de beveiliging van onder meer vliegvelden en de Eiffeltoren in Parijs. De Fransen kozen voor een tourniquetsysteem: halfhoge toegangspoortjes. Claasen: 'Daar houd je een terroristische organisatie niet mee tegen. Daar spring je zo overheen.' Het is meer een middel om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Bij drukte kunnen de poortjes als afsluiting fungeren.

Sluitende controle

Wie een echt sluitende controle wil, moet kiezen voor een sluis, zegt Claasen. 'De meest veilige optie is een toegangspas met biometrische gegevens zoals een vingerafdruk en daarna een sluisconstructie. In de sluis kunnen we een irisscan uitvoeren, of bijvoorbeeld het gewicht meten.' Dat kan verhinderen dat twee mensen tegelijkertijd naar binnen stappen. Maar het kan ook gebruikt worden om te testen of de juiste persoon naar binnen wil.

Claasen: 'Iemand die 100 kilo weegt, zal niet zomaar 80 kilo worden. Zo hebben we vrij veel zekerheid over de juiste persoon.' Als alles matcht met de opgeslagen gegevens, gaat een tweede deur open. Voor vliegvelden is de controle uit te breiden met bijvoorbeeld springstofdetectie.

undefined

Beveiliging versus comfort

Maar alles heeft een prijs. Het comfort leidt onder de beveiliging. Door een sluis gaan ongeveer 6 tot 10 personen per minuut. Dat is bij voetbalstadions niet praktisch. En een sluis oogt niet vriendelijk.

Bedrijven en openbare instellingen maken zelf een afweging hoe ver ze gaan in hun beveiliging. Daar zijn geen blauwdrukken voor, stelt de Delftse emeritus hoogleraar veiligheidskunde Ben Ale. 'Zelfs bij ministeries in Den Haag zie je verschillen.' Zo zaten in het oude gebouw van Binnenlandse Zaken de bewakers niet achter glas, terwijl ze bij Volksgezondheid wel achter glas zitten. En er zijn ministeries waarbij de bewaker de lift 'vrij moet geven' voordat deze kan worden gebruikt.

De Tweede Kamer heeft ongeveer hetzelfde systeem als de NOS, alleen is er meer beveiliging en politiebewaking en bevat de sluis daar een gewichtscontrole. Zo is het onmogelijk om met twee personen met één pas naar binnen te gaan. Maar ook in het parlement houden beveiligingsmensen toezicht. Claasen: 'Dat kun je ondervangen door het toezicht op afstand te plaatsen. Maak gebruik van een videosysteem waarbij mensen om toegang moeten vragen.'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden