Bewakers in Berlijn schoten volgens premier Netanyahu uit zelfverdediging Drie Koerden gedood in consulaat Israël

Israëlische bewakers hebben woensdag drie Koerden doodgeschoten die het consulaat van Israël in Berlijn waren binnengedrongen. Zestien Koerden raakten zwaar gewond....

PHILIPPE REMARQUE

Van onze correspondent

Philippe Remarque

BERLIJN

Berlijn is de eerste stad waar doden zijn gevallen sinds de golf van Koerdisch protest in Europa begon. Volgens de Israëlische premier Netanyahu handelden de bewakers uit zelfverdediging.

Ongeveer honderd Koerdische demonstranten waren 's middags met knuppels en ijzeren staven door een politiekordon gebroken, klommen over het hek bij het consulaat en namen een medewerkster in gijzeling. Volgens Netanyahu probeerden Koerden een wapen van een van de bewakers te pakken. 'Op dat moment werd er geschoten.'

De Israëlische premier zei dat de bewakers geen keus hadden. 'Onze mensen hebben bevel om desnoods met geweld te voorkomen dat mensen gegijzeld worden.' Israël sloot na de schietpartij alle diplomatieke missies in Europa voor minstens een dag.

De bestorming van het consulaat in Berlijn was een reactie op berichten dat de Mossad, de Israëlische geheime dienst, zou hebben geholpen bij de opsporing van Öcalan in Kenia. Israël ontkent dat.

Bondskanselier Schröder zei dat Duitsland niet zal toestaan dat politieke conflicten uit andere landen op Duitse straten worden uitgevochten. Hij dreigde de Koerden met uitzetting: 'Als mensen die hier wonen de wet niet eerbiedigen, zullen ze het land moeten verlaten.'

In Duitsland wonen twee miljoen Turken, van wie een kwart Koerd is. In de herfst weigerde Schröder Öcalan over te nemen van Italië, nadat hij daar was gearresteerd. De Duitse regering was bang dat er spanningen tussen Koerden en Turken in Duitsland zouden ontstaan.

Op meer plaatsen in Duitsland gingen Koerden gisteren over tot acties. In Hamburg werden Turkse snackbars en een Turks cultureel centrum bestookt met brandbommen. Ook werd er het kantoor van Schröders SPD bezet en een partijmedewerker gegijzeld.

Op tal van andere plaatsen in Europa beëindigden de Koerden hun acties, melden de internationale persbureaus. Dat was bijvoorbeeld het geval in Zwitserland, waar het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties 36 uur bezet was gehouden.

Een hoge commandant van de PKK, Cemil Bayik, riep de Koerden in Europa gisteren op vooral af te zien van geweld. 'Onze mensen moeten hun acties voeren binnen de democratische regels', aldus de PKK-vertegenwoordiger, die bovendien zijn afkeuring uitsprak over de zelfverbrandingen van de Koerden.

Premier Kok voelt er niets voor een debat te voeren over de mogelijkheid de PKK in Nederland te verbieden. 'Dat draagt niet bij aan de ontspanning tussen de verschillende partijen na de zeer emotionele gebeurtenissen van de afgelopen 36 uur', zo zei Kok gisteravond in het Catshuis.

Een meerderheid in de Tweede Kamer had eerder op de dag laten weten dat een verbod op de PKK wel 'dichterbij is gekomen' na de gebeurtenissen van dinsdag in Den Haag, die resulteerden in de aanhouding van 303 Koerden. Het merendeel van hen bevindt zich nog in hechtenis. Kok vindt die discussie nu niet goed. 'Dat is niet productief', zei hij. Alles moet volgens de premier nu gericht zijn op deëscalatie van het Turks-Koerdische conflict.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden