Bewaarders klagen over cellenbeleid

De vakbond Abvakabo FNV heeft de afgelopen maanden van haar leden 59 klachten gekregen uit de zeven gevangenissen waar twee gedetineerden op een cel worden geplaatst....

Van onze verslaggever

De resultaten van het onderzoek naar klachten over het nieuwe meermanscelbeleid zijn maandag door Abvakabo FNV gepresenteerd. Het ministerie van Justitie, verantwoordelijk voor de gevangenissen in Nederland, publiceert waarschijnlijk deze week een eigen evaluatieonderzoek van het nieuwe beleid.

Een woordvoerster van het ministerie wil niet ingaan op de resultaten van het onderzoek van Abvakabo FNV, omdat ze nog niet bekend zijn bij het ministerie.

'Ik kan niet reageren op gegevens die ik niet ken. Het gekke is wel, dat er bij de speciaal ingestelde toetsingscommissie slechts één klacht is binnengekomen over het nieuwe beleid.' De vakbonden zijn ook lid van deze toetsingscommissie.

Volgens een woordvoerder van Abvakabo durft het gevangenispersoneel niet onder eigen naam te klagen. 'Het klimaat in de organisatie is zo slecht dat wij hebben besloten om deze anonieme klachtenlijn in te stellen', zegt de woordvoerder. Het rapport met de klachten wordt wel aan het ministerie doorgegeven.

De Eerste Kamer vergadert volgende week over de definitieve wet die plaatsing van meer gedetineerden mogelijk maakt. Als de senaat instemt met de wet, zullen alle gevangenissen in Nederland meermanscellen gaan invoeren. De evaluatie die nu wordt uitgevoerd kan nog wel leiden tot aanpassingen van de werkwijze.

De invoering van de meermanscel heeft het afgelopen jaar tot veel kritiek geleid. Zo kreeg minister Donner van Justitie het aan de stok met gevangenisdirecteur Jacques van Huet van de penitentiaire inrichting Noord-Holland-Noord. Van Huet, die als voorzitter van de bond van gevangenisdirecteuren zware kritiek uitte op het meermanscelbeleid. Naar aanleiding daarvan verweet minister Donner directeur Van Huet gebrek aan loyaliteit.

Dit weekeinde liet de onlangs gepensioneerde vice-president van de Amsterdamse rechtbank Blextoon zich in NRC Handelsblad kritisch uit over het cellenbeleid van Donner.

Volgens Blextoon zou het nieuwe beleid van meermanscellen voor rechters een reden moeten zijn om de straffen te verlagen. Blextoon: 'Het feit dat twee gedetineerden op een cel zitten, is een verzwaring van de straf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden