Bevruchtingstechniek zou afwijkingen geven

Vrouwen die bevrucht zijn via de zogenoemde ICSI-techniek, zouden prenataal onderzoek moeten ondergaan. Ze lopen waarschijnlijk een verhoogde kans dat het kind afwijkingen vertoont aan de geslachtschromosomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In het Britse medische tijdschrift The Lancet publiceert In 't Veld samen met enkele collega's de resultaten van prenataal onderzoek bij twaalf in België en Nederland met ICSI behandelde vrouwen.

Deze techniek, die aan het begin van de jaren negentig in Brussel werd ontwikkeld, is bedoeld voor paren die moeilijk kinderen kunnen krijgen, doordat de man te weinig of te 'slome'zaadcellen produceert. ICSI, intracytoplasmatic sperm injection, helpt de natuur een handje: één zaadcel wordt opgezogen en in de eicel geïnjecteerd.

Deze nieuwe techniek blijkt een uitkomst voor paren die anders aangewezen zouden zijn op donorsperma. België heeft het initiatief, maar ook in Nederland wordt ICSI in het hele land door ziekenhuizen aangeboden. Toch is er van het begin af aan zorg geweest over mogelijke genetische risico's.

Kan, zo is de vraag, het natuurlijke verloop van de bevruchting straffeloos worden uitgeschakeld, is er geen kans dat een uiterst krakkemikkige zaadcel, die anders nooit de eindstreep zou halen, dank zij de medische interventie de bevruchting voor zijn rekening neemt?

De eerste resultaten uit Brussel waren geruststellend: een gering verhoogde kans op genetische afwijkingen, zij het dat er bij vijf van de 385 patiënten afwijkingen aan de geslachtschromosomen werden gevonden. In Rotterdam leken de eerste resultaten zorgelijk: bij vijf van vijftien kinderen uit twaalf moeders (drie droegen een tweeling) werden afwijkingen van de geslachtschromosomen gevonden.

Dat is niet altijd ernstig, slechts bij het ontbreken van een van de 'vrouwelijke' X-chromosomen - het Turner-syndroom bij meisjes - leidt dat soms tot ernstige lichamelijke en geestelijke afwijkingen.

De zorgwekkende resultaten in Rotterdam zijn deels toe te schrijven aan een speling van het lot. Volgens In 't Veld zijn inmiddels 25 vrouwen onderzocht en ligt het aantal kinderen met afwijkingen nog steeds op vijf. 'Onze resultaten moet je eigenlijk optellen bij die uit Brussel. Dan kom je op tien afwijkingen op ruim vierhonderd kinderen. Maar dat is altijd nog ongeveer het tienvoudige van wat je mag verwachten. Waarom ICSI speciaal de geslachtschromosomen treft, weten we domweg niet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden