Bevrijdingsdag van boven: 'De zonnigste ooit'

Van boven is goed te zien dat Nederlanders op 5 mei graag de vrijheid nemen om te bewegen. Per skûtsje over het IJsselmeer bijvoorbeeld of in de file, al tuffend richting de kust. Op de racefiets naar een willekeurig Brabants terras, motorcrossend, golfend of voetballend op een van de duizenden en duizenden sportveldjes, schuifelend door de Keukenhof of zoekend naar een parkeerplekje bij de Efteling.


Maar Nederlanders namen donderdag vooral de vrijheid om vrolijk te dansen bij een van de veertien Bevrijdingsfestivals, waar het uitzonderlijk druk was. Veertien uur lang strakblauw, verklaarde het KNMI, waarmee het zelfs de zonnigste Bevrijdingsdag ooit was.


De foto's hiernaast laten ongeveer het beeld zien wat ook de 'ambassadeurs van de vrijheid', zangeres Kovacs, zanger Nielson en dj's Sunnery James & Ryan Marciano, donderdag tot zich namen toen zij vanuit hun helikopters de verschillende festivals bereisden. Die in het Utrechtse park Transwijk bijvoorbeeld, waar het zelfs zo druk was dat laatkomers er pas in mochten zodra anderen vertrokken. In Rotterdam zelfde verhaal: één erin, één eruit. Anders paste het niet.


En dus deed Nederland, al dan niet noodgedwongen, meer dan alleen dansen. Zo waren er bij de Keukenhof bijna meer toeristen dan tulpen. Was het IJsselmeer een grote parade van krioelende zeilschepen en racende skûtsjes. Stroomden de stranden van Egmond, Castricum, Scheveningen en Zandvoort vol met badgasten, van wie de helft kwam om uit te waaien, terwijl de andere helft zich vergreep aan een windscherm.


Maar de combinatie Hemelvaart, Bevrijdingsdag en het lekkere weer verdeelde Nederland vooral op een andere manier, namelijk tussen leeg en vol. De jachthavens waren uitgestorven, het water afgeladen. De A59 was verlaten, de parkeerplaats van de Efteling onbegaanbaar druk. Op bedrijventerreinen kon je een kanon afschieten, de strandtenten puilden uit hun voegen. Het Nederland van de vinexwijken, de rotondes en de kantoorpanden bleef leeg, het onbezorgde Nederland leek des te voller.

Terassen aan de markt in Den Bosch.Raymond Rutting / de Volkskrant
Aan het strand bij IJmuiden.Raymond Rutting / de Volkskrant
Wandelen aan het strand tussen Egmond en Castricum.Raymond Rutting / de Volkskrant
Skûtsjes in Lemmer.Raymond Rutting / de Volkskrant
Strandtenten overvol in Velsen.Raymond Rutting / de Volkskrant
Parkeren voor een mototrcross bij Rutten in de buurt van Lemmer.Raymond Rutting / de Volkskrant
Plezier vaartuigen door de ketelbrug veroorzaakt file op de A6.Raymond Rutting / de Volkskrant
Aan het strand bij Egmond aan Zee.Raymond Rutting / de Volkskrant
Drukte met auto's bij de Efteling in Kaatsheuvel.Raymond Rutting / de Volkskrant
Terassen aan de markt in Den Bosch.Raymond Rutting / de Volkskrant
Drukte bij de Keukenhof in LisseRaymond Rutting / de Volkskrant
Bevrijdingsfestival Utrecht.Raymond Rutting / de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden