'Bevrijder' Kabila mijdt welbewust Congolese massa's

Eindelijk, precies een week na de inname van Kinshasa, verscheen de nieuwe Congolese president Laurent Kabila in het openbaar. Maar het werd geen overwinningsfeest in een bomvol voetbalstadion....

Van onze verslaggever

Fred de Vries

KINSHASA

In het voormalige Mama Yemo-ziekenhuis, vernoemd naar de moeder van ex-president Mobutu, maar om duidelijke redenen weer van naam veranderd, zwaaide Kabila goedgemutst naar een handjevol zingende personeelsleden.

Even wilde de president zijn mond wel richting microfoon bewegen. 'Democratische verkiezingen komen er, maar pas na een periode van twee jaar. Zoiets vergt veel voorbereiding', vertelde hij de CNN-verslaggeefster. Die twee jaar komen overeen met de tijdspanne die de Europese Unie in haar verklaring voorstelt.

Ook over zijn politieke rivaal Etienne Tshisekedi wilde Kabila wel wat kwijt. Diens uitsluiting van de donderdagnacht gevormde overgangsregering heeft niets te betekenen, blufte hij. 'Gaan we nu ineens individuen tellen? Er wonen 55 miljoen mensen in Congo.' Eerder had een woordvoerder van de president op dezelfde toon gezegd dat Tshisekedi net zoveel recht heeft op een onderhoud met de president als 55 miljoen andere citoyens.

Het uitblijven van een feestelijke openbare verschijning van Kabila heeft volgens diplomaten te maken met de veiligheidssituatie in de stad. 'De nieuwe regering is geobsedeerd door het veiligheidsprobleem.' Zondagochtend vroeg doorzochten zwaar bewapende soldaten alle kamers in Hotel Intercontinental, waar behalve journalisten ook veel nieuwe hoogwaardigheidsbekleders en militairen verblijven, evenals restanten van het oude regime, zoals generaal Kikunda, die belast was met het vliegveld.

Mogelijk zijn er wapens langs de strenge controle bij de deur gekomen, of hebben in allerijl gevluchte mobutisten, die tot vorige week zaterdag hun toevlucht in het hotel hadden gezocht, wapens achtergelaten. Het is niet bekend of er iets gevonden is.

Dat de toestand in de hoofdstad nog steeds vrij gespannen is, bleek zaterdag toen pro-Tshisekedi-studenten weer een anti-Kabila-demonstratie organiseerden. De studenten gaven Kabila vrijdag 72 uur om zijn overgangskabinet weer te ontbinden.

Vrijdag kregen ze zo'n duizend mensen op de been. Zaterdag liepen er slechts 150 studenten richting Place Royal. Gezien dit geringe aantal was het verwonderlijk dat Kabila's soldaten keihard optraden. Demonstranten werden geslagen, in vrachtwagens geladen en afgevoerd naar een militair kamp. Volgens de Reuter-correspondent werden de vrachtauto's zo vol geladen dat er onderweg arrestanten uitvielen.

Een uurtje na het anti-Kabila protest vond er ook nog een pro-Kabila demonstratie plaats, georganiseerd door een andere groep studenten. 'Het is een eerbetoon aan de alliantie (Kabila's AFDL) en de overwinning die zij heeft behaald', vertelde organisator François Konga (25), kort voor het begin van de mars.

'Het is ook een reactie op de demonstratie van vrijdag, toen zogenaamde studenten de terugkeer van Tshisekedi hadden geëist. Wij willen tonen dat de studenten vóór Kabila zijn. Wij zijn voor verandering. Als de AFDL die bewerkstelligt, vinden wij dat best, als de UDPS (Tshisekedi's partij) dat doet ook. Maar Tshisekedi mag het niet personifiëren.'

De 35-jarige student management Malo Bangoy vult aan: 'Het moet afgelopen zijn met al die oude mannen. Hun politieke loopbaan zit erop. Ze moeten zich nu niet op een stompzinnige manier proberen te manifesteren.'

Een kwartiertje later vertrekt de mars, vergezeld van trommelaars en blazers. Nog geen zestig man hebben de pro-Kabila studenten op de been gekregen. Dat de demonstranten door het leger met rust werden gelaten, behoeft geen betoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden