Bevrijdend slotakkoord

HET was de campagne van Jan Peter, Wouter, Gerrit, Jan, Femke en Mat, maar het was ook - en soms haast nog meer - de campagne van Frits, Paul & Ferry, Felix & Matthijs, Wouke, Tijs, Ferdinand, Andries, Rob, Karel & Sven, Frits & Henk en Ton & Ton....

Niet alleen met kritische vragen en slimme interventies, zoals het hoort, maar ook met meewarige commentaren en persoonlijke kwalificaties. Hun eigendunk hield moeiteloos gelijke tred met de dominante rol die de televisie eens te meer speelde in deze campagne. Bij de vele debatten leek de scoringsdrift van de gespreksleider(s) soms groter dan die van de politici.

Het leidde tot curieuze taferelen. Zaterdag waren Balkenende en Zalm te gast in Nederland kiest, op zich een geslaagd programma, maar het leek wel of de voormannen van CDA en VVD op belet waren bij rector Rottenberg en prefect Van Nieuwkerk, die hun vorderingen minzaam bezagen en nog wat nuttige tips gaven voor hun verdere carrière. Balkenende moet leren om langzamer te praten en meer pauzes te laten vallen, doceerde Rottenberg.

De afgelopen drie weken werden de lijsttrekkers op velerlei manieren op de proef gesteld, hun kennis van de natuur en van de supermarkt werd getest, maar een degelijk journalistiek onderzoek naar de haalbaarheid en consistentie van hun programma bleef in feite achterwege. In Goedemorgen Nederland gaf Wouke van Scherrenburg maandag toe dat alle beweringen over inkomenseffecten en fiscale bijstellingen ook haar boven de pet gaan. Wel eerlijk, maar bestaat Den Haag Vandaag nu juist niet om dat soort zaken voor ons op te helderen?

Politici hebben in deze campagne een grote bereidheid getoond om zich voor de camera in de merkwaardigste bochten te wringen. Maar die bochten zijn meestal wel door de media zelf geconstrueerd. In het praatcircuit ging het vermoeiend vaak en langdurig over de vraag welke politieke en persoonlijke consequenties moeten worden verbonden aan welke uitslag.

Gisteren in het slotdebat op Nederland 2 stond in elk geval de inhoud weer centraal. De lijsttrekkers van de zes grootste partijen gingen elkaar stevig te lijf op de inmiddels beproefde thema's: economie, integratie, normen en waarden. Balkenende hamerde op deugdzaamheid, Herben bespeelde het anti-establishment-sentiment, Marijnissen en Femke Halsema probeerden het lek in het linkse kamp te dichten. Een stevig slotakkoord, maar na alle voorgaande debatten was er geen verrassende klank meer te horen. Er is in deze campagne te veel gedebatteerd en te weinig verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.