Bevrijdend oordeel

VAN een loden last heeft de rechter in Little Rock president Clinton bevrijd. De zaak van Paula Jones is te mager om te rechtvaardigen dat Vrouwe Justitia zich erover buigt....

Zo luidt het oordeel van rechter Webber Wright, en het gezond verstand noopt tot dezelfde conclusie. Resteert nog een vraag: is het gegiechel, heimelijk gesis en gespeculeer over Clintons al dan niet vermeende avontuurtjes hiermee definitief achter de rug? En nog eentje: hebben de kwesties Paula Jones, Monica Lewinsky, Kathleen Willey (plus ...??) Bill Clinton, het Amerikaanse presidentschap en het aanzien van de politiek ernstig geschaad?

Ruim vier jaar heeft die arme Clinton de affaire Paula Jones als een blok aan het been achter zich aan gesleept. Had hij ook maar niet, destijds, als gouverneur, in Arkansas zijn geluk moeten beproeven bij het meisje achter de receptie! Zeker, inderdaad, wat u zegt, dat is zo. Maar dat heeft hij vermoedelijk wél gedaan, zoals wij intussen weten.

Alleen, zegt nu rechter Webber Wright, wat dan nog? De gevolgen van Clintons horkerige gedrag (ze gebruikt de term 'boorish') waren niet schokkend, voor geen der betrokkenen, met inbegrip van Paula Jones. Haar uitspraak heeft werkelijk een bevrijdend effect. Niet alleen voor de veelgeplaagde president, maar voor iedereen die niet gediend is van voyeurisme of een puriteinse moraal.

Jammer genoeg kan de zaak nog steeds niet definitief ad acta worden gelegd. Want de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr spit voort. Zo langzamerhand beheert hij een tuin vol zaken-met-een-luchtje, van Whitewater tot Lewinsky.

Het had zeker de voorkeur verdiend als Starr zich had laten inspireren door het no-nonsense oordeel van de rechter uit Arkansas. Want hoewel niet voor honderd procent mag worden uitgesloten dat Starr op enig punt over werkelijk compromitterend materiaal beschikt, is er tot nu toe weinig dat hierop wijst. Het lijkt er veeleer op dat Starr ten behoeve van Clintons politieke vijanden probeert te scoren, door aan te tonen dat het de president moeite kost zijn handen thuis te houden als hij een vrouw ziet die hem bevalt.

Zo langzamerhand moeten het Congres en het Amerikaanse publiek zich toch eens afvragen of dit de bedoeling is van het instituut 'onafhankelijke aanklager'. Dat na de Watergate-affaire is ingesteld met de intentie te voorkomen dat een president zich boven de rechtsstaat stelt. Het dreigt nu echter te verworden tot een instrument om de president mee onder de gordel te raken.

De schade aan het aanzien van de politiek en het morele gezag van de president is een feit. Clinton zelf, enkele van de betrokken vrouwen, Starr en de media hebben voor een gênant schouwspel gezorgd, waarbij wij allen tegen wil en dank als voyeurs aanwezig waren. Hoe eerder dat voorbij is, des te beter. Clinton heeft als president wel meer te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden