Bevrijde Tom Cruise bedreigt de mensheid

Het begon allemaal op de bank bij talkshow-host Oprah Winfrey. Acteur Tom Cruise was te gast en sprong als een idioot heen en weer, om te getuigen van zijn prille liefde voor actrice Katie Holmes....

Bor Beekman

Het ging niet goed met de ster van Top Gun en Mission Impossible – zoveel was duidelijk. De Brit Andrew Morton, die eerder een biografie schreef over prinses Diana, zag een boek in de wijze waarop de acteur zichzelf publiek onttakelde. Maar Cruise zelf wilde, in tegenstelling tot prinses Diana, pertinent niet meewerken.

Het duurt even voor Mortons boek belandt bij Scientology, de leer van de in 1986 overleden sciencefiction-schrijver L. Ron Hubbard. Eerst wordt er door de jeugd van Cruise geploegd, die behoorlijk saai is. Pogingen om Cruise weg te zetten als ‘moeilijke tiener’ omdat die soms spijbelt en rotjes afsteekt, doen geforceerd aan. Net als de veronderstelling dat Cruise, die eigenlijk Thomas Mapother heet en 1,70 meter meet, gebukt zou gaan onder een ‘kleine mannen syndroom’, en daarom op latere leeftijd wel in de greep van Scientology moest vallen.

De tweede helft van de biografie is onderhoudender. Via Cruise, en een hoop anonieme bronnen, opent Morton een aanval op de sekte zelf. Scientology heeft luxe ‘celebrity centers’ ingericht om de sterren te strikken, die vervolgens dienst doen als uithangbord. Cruise zou al zijn opgeklommen tot tweede man binnen de beweging en heeft zichzelf met behulp van Hubbards studiemateriaal ontdaan van ‘thetans’; oude nare zielen die zich aan je vastklampen. Cruise is, zo stelt Morton, zéér gevaarlijk.

Dat laatste wordt in de biografie niet helemaal aannemelijk gemaakt. Met al z’n malle optredens lijkt Cruise de sekte eerder te schaden. En wanneer Morton waarschuwt dat geloofsgenoten de familie Beckham én Michael Jackson pogen te strikken, denk je toch: laat maar gaan. Het komt vanzelf goed met Scientology.Bor Beekman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden