Bevrijd onderwijs uit linkse omhelzing

Het mag zo zijn dat de vertegenwoordigers van de nieuwe politiek de traditionele opsplitsing van het politieke landschap in links en rechts niet meer van deze tijd vinden, de werkelijkheid blijkt taaier....

Veel beter zou zijn als de nieuwe politiek het thema zou terugveroverendat bij uitstek geclaimd wordt door links: het onderwijs. Daar valt eenpolitieke wereld te winnen als het gaat om integratie, om het versterkenvan een open, liberale samenleving, om de ontwikkeling van loyaliteit aanNederland en om het versterken van de kenniseconomie. Juist deze thema'szijn in de puinhopen van het door links geruïneerde onderwijs verlorengegaan.

Decennia van linkse regelzucht hebben ertoe geleid dat er nauwelijks nogmensen met talent en intellectuele bagage kiezen voor een carrière in hetonderwijs. Waarom zouden ze? In het beroepsonderwijs is de leraar inmiddelsafgezakt naar de bodem van de hiërarchie. Hij wordt bedild door managers,bedrijfsbureaus, beleidsmedewerkers, facilitaire diensten, trajectbureausen divisiedirecties, die meer dan de helft van het personeelsbestanduitmaken. Van de afdeling Corporate Communications ontvangt hij full colormagazines waarin directeuren zichzelf feliciteren met het behalen vanproductiecijfers en elkaar prijzen uitreiken. Kekke architectuur, fastfoodketens die de leerling voorzien van patat en frikadel en zelfsgeldverslindende tv-stations behoren tot de bling bling van de moderneregionale opleidingscentra (ROC's). Het mbo, dat is gefuseerd in megalomaneROC's die tussen de 15 en 35 duizend leerlingen herbergen, wordt bestierddoor colleges van bestuur die vrijwel uitsluitend links angehaucht zijn:aan PvdA en GroenLinks. De machtige brancheorganisatie van het mbo, deBVE-raad, is een erkende linkse banenmachine. Hoe je het ook wendt ofkeert, de linkse politiek heeft het (beroeps)onderwijs gemaakt tot eensysteem waarin niemand de docent nog ziet als een professional met kennisvan zaken. Logisch dat niemand meer een baan als mbo-docent ambieert.

De nieuwe politiek moet zich voor de verkiezingen van 2007 realiserendat het lonend is het onderwijs los te breken uit de verstikkende omhelzingvan links: elke verandering is beter, want slechter kan het niet worden. Ook komt de doorbreking van het linkse monopolie op onderwijs de politiekedynamiek ten goede.

Harm Beertema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden