Bevriend, maar 'zakelijk apart'

WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Hein van der Ree, de directievoorzitter van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, die uitgevers en auteurs van muziek vertegenwoordigt, heeft jarenlang innige zakelijke contacten gehad met uitgever Willem van Kooten. Privé gaan de twee nog steeds regelmatig met elkaar om.

Dat blijkt onder meer uit gegevens van de Kamer van Koophandel en uit een publicatie in Billboard Magazine uit 1993. In dat jaar begonnen Van Kooten en Van der Ree samen met een aantal anderen in Groot-Brittannië de muziekuitgeverij STIP Music, zo staat te lezen in het tijdschrift.

Een privé-bv van Van der Ree (Juleh BV, red.), die volgens een woordvoerder van Buma/Stemra niet meer aan de de muziekindustrie is gerelateerd, stond tot april 2010 bovendien geregistreerd op het werkadres van Willem van Kooten in Hilversum.

Eerder deze week gaf Van Kooten, die vroeger bekendheid genoot als radio-dj Joost den Draaijer, tegenover de website Quotenet toe dat hij en Van der Ree al jaren bevriend zijn.

'Ja ik ken de heer Van der Ree al heel lang', aldus Van Kooten. 'Wij zijn beiden verknocht aan wielrennen en fietsen sinds jaar en dag met een fietsclub op zondagmorgen. Als ik in het land ben tenminste.'

De nauwe banden tussen de twee zijn opvallend in het licht van de functie van Van der Ree, die directievoorzitter is van Buma/Stemra zowel namens auteurs als namens uitgevers. Binnen het bestuur van Buma/Stemra alsook onder zijn leden heerst al langere tijd grote onvrede over de macht die de uitgevers de afgelopen jaren naar zich toe hebben getrokken binnen de organisatie.

Muziekcomponist Rob Bolland, die een langlopend conflict heeft met Van Kooten en Buma/Stemra over royalties, klaagde eerder in de Volkskrant al dat vertrouwelijke afspraken die hij apart met Van Kooten of Van der Ree maakte steeds snel daarna bekend waren bij de andere partij in het conflict. Zowel Van Kooten als Van der Ree ontkent vertrouwelijke informatie aan elkaar te hebben gelekt.

Van der Ree laat in een reactie per e-mail weten dat 'bij Buma/Stemra 180 mensen werken die allen handelen in overeenstemming met reglementen en procedures. Zij behandelen alle leden en aangeslotenen gelijk en stellen zich in geschillen lijdelijk op. Zowel de heer Van Kooten als de heer Bolland is aangesloten bij Buma/Stemra. Ik heb altijd hun beider belangen zo goed mogelijk vertegenwoordigd. Van de suggestie dat dat niet zo is, distantieer ik mij uitdrukkelijk.'

Dat een privé-bv van Van der Ree, die naar eigen zeggen niets met de muziekindustrie te maken heeft, jarenlang op het werkadres van Van Kooten stond geregistreerd, is volgens de directievoorzitter het gevolg van het feit dat hij tijdens de oprichting ervan in Engeland woonde.

'De bv is opgericht om belangen in STIP te beheren. Omdat ik in 1993 geen adres had in Nederland, was het logisch dat Juleh op hetzelfde adres als STIP geadministreerd zou worden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden