Bevolkingsonderzoek darmkanker niet voor 2010

Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) verwacht niet voor 2010 te kunnen beginnen met een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Hij wil eerst de uitkomst van vier lopende, grote onderzoeken afwachten....

ANP

De onderzoeken van het academisch ziekenhuis in Maastricht, het Erasmus MC, het Sint-Radboud in Nijmegen en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam moeten uitwijzen welke methode het beste is en hoe het zit met de kosteneffectiviteit en de effecten.

Jaarlijks overlijden ongeveer 4400 mensen aan darmkanker en constateren artsen 9600 nieuwe gevallen. De aandoening wordt vaak te laat ontdekt, terwijl 90 procent van de patiënten na vijf jaar nog leeft als artsen op tijd beginnen met een behandeling. De Gezondheidsraad adviseert de minister om die reden al jaren om alle oudere Nederlanders preventief te laten onderzoeken.

Darmkanker is voornamelijk een ziekte van de oude dag: in bijna driekwart van de sterfgevallen gaat het om mensen van 75 jaar of ouder. De totale kosten van een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker worden geschat op 23 tot 30 miljoen euro per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden