Bevolkingsgroei volledig voor rekening allochtonen

Nederland telt in 2050 naar verwachting 16,8 miljoen inwoners. Dat zijn er ongeveer 400.000 meer dan nu. De groei komt volledig voor rekening van allochtonen....

ANP

De Nederlandse bevolking bestaat in 2050 voor 29 procent uit allochtonen, nu ligt dat percentage nog op 19. Dat blijkt maandag uit de nieuwe bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De groep niet-westerse allochtonen groeit in de komende decennia het sterkst: van 1,7 miljoen naar 2,7 miljoen. Dat komt vooral voor rekening van jonge mensen die recent naar Nederland zijn gekomen onder wie Chinezen, Irakezen, Afghanen en Iraniërs. Het aantal Turken, Marokkanen en Surinamers groeit naar verhouding bescheiden.

De mensen uit niet-westerse landen zijn gemiddeld jonger dan westerse allochtonen en autochtonen. Daarom remmen zij volgens het CBS de vergrijzing in Nederland enigszins. Momenteel is een op de dertig niet-westerse allochtonen 65 jaar of ouder. In 2050 is dit een op de zes, verwacht het CBS.

Het inwonertal van Nederland blijft tot 2034 toenemen, daarna krimpt de bevolking. In 2050 wonen in Nederland ongeveer twaalf miljoen autochtonen, 1,2 miljoen minder dan op dit moment. Het aantal allochtonen neemt tot 2050 met ruim 1,6 miljoen toe tot 4,8 miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden