Bevolking wijst bezuinigen op zorg en onderwijs af

De bevolking wijst de meeste bezuinigingsvoorstellen op het gebied van zorg en onderwijs massaal af. Zo zijn verhoging van het eigen risico, beperking van het basispakket, minder lesuren, kortere opleidingen en verdubbeling van het collegegeld uit den boze, als het aan een meerderheid van de bevolking ligt.

Novum

Dat blijkt zondag uit een representatieve peiling van Maurice de Hond onder meer dan tweeduizend Nederlanders. Over de vijf euro eigen risico bij een bezoek aan de huisarts en het verminderen van het aantal profielen op de middelbare school oordeelt iets minder dan de helft van de kiezers positief.

Een meerderheid stemt wel in met een aanzienlijk deel van de andere 'bezuinigingsmenukaarten', die donderdag werden gepresenteerd. Zo is meer dan de helft voor minder rijksambtenaren en politici, opheffing van de politieregio's en provincies, bezuinigen op ontwikkelingshulp en het vrijgeven van softdrugs.

Het gaat hier om bezuinigingen waar burgers zelf financieel vrijwel geen last van hebben. Zodra de portemonnee van de kiezers wordt aangesproken, lopen de meningen volgens de opiniepeiler verder uiteen. Zo is weliswaar 54 procent voor aanpassing van de hypotheekrenteaftrek en 51 procent voor het veranderen van de diverse subsidies voor kinderen, maar de politieke tegenstellingen zijn op deze terreinen aanzienlijk groter.

Minder dan zestig procent van de kiezers van CDA, ChristenUnie, D66 en PvdA vinden dat hun 'eigen' partij het beste standpunt inneemt over de bezuinigingsvoorstellen. De VVD scoort met 21 procent het hoogst van alle partijen. Ook kiezers van PVV en CDA noemen deze partij. De PvdA wordt door vijftien procent genoemd en scoort lager dan Groen Links of D66, die beide van zestien procent steun krijgen.

Dat geeft volgens De Hond aan dat het feit dat de PvdA nu duidelijk als eerste staat in de peiling veel meer te maken heeft met lijsttrekker Job Cohen dan met de inhoud. Het lijkt volgens hem 'vrijwel onmogelijk' een regering te vormen die breed door de burgers wordt gesteund bij ingrijpende bezuinigingsmaatregelen. Wel kunnen nog forse verschuivingen binnen het electoraat optreden als de bezuinigingsplannen een dominante rol gaan spelen bij de campagnes voor de Kamerverkiezingen van 9 juni.

Klas (ANP) Beeld Marcel van den Bergh
Klas (ANP)Beeld Marcel van den Bergh

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden