Bevolking Oekraïne snakt naar kordaat optreden van het Westen

Voor de deur van de Nederlandse ambassade in Kiev stapelen de boeketten zich op. De Oekraïners leven intens mee en hopen op actie.

VAN ONZE CORRESPONDENT JAN HUNIN

KIEV - Vitali Kostarev aarzelt even, hij durft het bijna niet te zeggen - dit is eigenlijk niet het juiste moment of de juiste plaats - maar uiteindelijk zegt hij het toch: 'Ja, er komt misschien iets goeds voort uit deze ramp. Ze heeft de ogen van de wereld geopend voor de Russische politiek.'

De 22-jarige student journalistiek is met twee vrienden naar het Kontraktova-plein in de oude joodse wijk van Kiev gefietst om bloemen te leggen bij de Nederlandse ambassade. Sinds het neerhalen van vlucht MH17 is het ambassadegebouw een bedevaartsoord voor iedereen die hulde wil brengen aan de slachtoffers. En dat zijn er nogal wat. Drie dagen na de ramp is het voor de ambassade een komen en gaan van meelevende Oekraïners.

Velen hebben bloemen meegebracht. Voor de toegangsdeur liggen ze in dikke pakken opgestapeld, meters-lang, met daartussen opvallend veel knuffelbeesten, een eerbetoon aan de tachtig kinderen die bij de ramp omkwamen. Een van de aanwezigen, een jongetje genaamd Marcel, heeft aan een vliegtuigje ballonnen gebonden. Bijna niemand blijft er onbewogen bij.

De politieke boodschappen mogen niet ontbreken. Vooral de Russische president Vladimir Poetin moet het ontgelden. Op de bladen tussen de bloemen en de knuffels wordt hij een 'kindermoordenaar' genoemd, een 'fascist' die zo snel mogelijk een halt moet worden toegeroepen. Voor de Oekraïners is er geen twijfel mogelijk dat hij de grote schuldige is.

En dan zijn er de bijna onvermijdelijke boodschappen over de machteloosheid van het Westen, met als uitschieter een A4'tje op de ambassademuur. 'Europe, isn't that enough?', staat er in het Engels op. 'DOE IETS.'

Daaraan refereren Kostarev en zijn vrienden als ze het hebben over de 'goede' kant van de vliegtuigramp. 'Nu kan Europa niet anders dan ingrijpen', beklemtonen de drie studenten. Ze hopen dat het Westen troepen zal sturen om hun land te bevrijden van de 'Russische terreur'.

Een kordaat optreden van de internationale gemeenschap, het is de wens van iedereen die voor de Nederlandse ambassade hulde komt brengen aan de slachtoffers. 'Europa moet eindelijk eens beseffen dat we hulp nodig hebben', zegt Natalja Kostiuk, de moeder van Marcel, de jongen van het vliegtuigje.

Ook volgens Galina Neverovskaja en Oksana Trifonova, zoals ze zelf zeggen eenvoudige gepensioneerden, kan Oekraïne de problemen niet alleen de baas. Ze hopen dat de wereld zich zal verenigen om Poetin en het terrorisme een halt toe te roepen.

Met hun oproep zitten ze op één lijn met de Oekraïnse regering. Die heeft de vliegramp aangegrepen voor een diplomatiek offensief. President Petro Porosjenko heeft de voorbije dagen de internationale gemeenschap herhaaldelijk opgeroepen eindelijk werk te maken van de strijd tegen de rebellen in het oosten van Oekraïne. Zondag riep hij op ook hun leiders aan te pakken, een verwijzing naar Poetin.

Gemakkelijk zal dat niet worden, beseffen de Oekraïners voor de Nederlandse ambassade. Er staan grote politieke en zakelijke belangen op het spel. Volgens Kostarev is er dinsdag in Kiev een betoging gepland tegen de verkoop van oorlogsschepen door Frankrijk aan Rusland. Hij rekent erop dat het Westen lessen zal trekken uit de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Toen liep Hitler Tsjechoslowakije onder de voet terwijl het Westen machteloos toekeek. Nee, de geschiedenis mag zich niet meer herhalen.

Anderen zijn sceptischer. Volgens Tanja Sirenko, die al voor de tweede keer naar de ambassade is gekomen, zal het wel bij praten blijven. Ze heeft van Nederlandse vrienden gehoord dat er in Nederland ondertussen anders gedacht wordt over Poetin dan voor de ramp, maar veel zal het niet uithalen, vreest ze. De 31-jarige medewerkster van voetbalclub Dynamo Kiev troost zich met de gedachte dat de reputatie van de Russische president nu wel echt naar de knoppen is.

Het ergste is, vindt ze, dat er buitenlandse slachtoffers moeten vallen, voor het zover is. 'Toen wij alleen in de klappen deelden, kraaide er geen haan naar.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden