NieuwsBevolkingsgroei

Bevolking Nederland groeit sneller dan verwacht: 18,4 miljoen inwoners in 2030

In de komende tien jaar komen er een miljoen mensen bij in Nederland. In 2030 loopt het inwonertal op tot 18,4 miljoen. De bevolkingsgroei stijgt daarmee sneller dan verwacht, blijkt uit een nieuwe prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Winkelend publiek in de koopgoot van Rotterdam. Beeld ANP
Winkelend publiek in de koopgoot van Rotterdam.Beeld ANP

Die snellere stijging wordt vooral veroorzaakt door een hoger immigratiesaldo dan eerder werd voorzien. Jaarlijks komen er meer immigranten bij dan dat er mensen emigreren. Ook ligt het geboortecijfer voorlopig hoger dan het sterftecijfer. Daardoor groeit de bevolking sneller dan voorheen. Tussen 2001 tot 2016 was er een toename van 16 naar 17 miljoen inwoners. Volgens de nieuwste prognose zal Nederland in 2024 de 18 miljoen aantikken. In slechts acht jaar tijd zijn er dan een miljoen mensen bijgekomen.

Elk jaar groeit de Nederlandse bevolking vanaf nu met zo’n 100 duizend mensen. Per jaar worden er de komende tien jaar naar verwachting 185 duizend baby’s geboren. Daar staan gemiddeld 163 duizend sterfgevallen tegenover. De vergrijzing zet nog onverminderd door. Mensen worden ouder en overlijden minder snel. In 2040 telt Nederland naar verwachting 1,6 miljoen 80-plussers. Daarna gaat het aantal sterfgevallen de geboorteaantallen inhalen. Ook verwacht het CBS vanaf 2030 een hogere emigratie, waardoor de bevolkingsgroei dan al wat afvlakt.

Immigratie

De komende tien jaar is immigratie een belangrijke factor. Tot 2030 komen er per jaar gemiddeld 296 duizend immigranten naar Nederland. Daar staan 214 duizend emigranten tegenover. Daardoor komt het migratiesaldo op 82 duizend per jaar. Dit lag in de periode 2010 – 2019 nog op slechts 27 duizend.

Daardoor krijgen mensen met een migratieachtergrond (eerste en tweede generatie immigranten) naar verhouding een groter aandeel in het Nederlandse inwoneraantal. Op dit moment heeft ongeveer een kwart van de inwoners een migratieachtergrond, in 2060 zal dat om 39 procent van de inwoners gaan. In totaal komen er de komende veertig jaar 3,4 miljoen migranten bij. Dit zijn er 1,3 miljoen meer dan het CBS twee jaar terug nog had berekend. In 2060 hebben 7,5 miljoen inwoners een migratieachtergrond, onder wie ruim 3,1 miljoen mensen met een westerse achtergrond.

Het CBS benadrukt dat de prognose met onzekerheden is omgeven. Zo is het aantal immigranten vooraf lastig te voorspellen. De komst van grote aantallen Syriërs, bijvoorbeeld, was niet voorzien totdat daar de oorlog losbrak. Ook is niet zeker of de stijging van de levensduur in hetzelfde tempo doorzet en of Nederlanders vasthouden aan hun sterke voorkeur voor gezinnen met twee kinderen. De langetermijnprognose voor 2060 fluctueert daardoor tussen 18,1 en 21,2 miljoen inwoners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden