Bevolking houdt natuurplan voor Gaasterland tegen

De volkswoede in het Friese Gaasterland tegen de natuurplannen van rijks- en provinciale overheid heeft succes gehad. Concreet betekent het dat de aanwijzing van 556 hectare nieuwe natuur in Gaasterland definitief van de baan is....

Van onze verslaggever

LEEUWARDEN

Een commissie van 'wijze mannen' heeft Gedeputeerde Staten van Friesland geadviseerd het initiatief voor een andere aanpak in de gemeente Gaasterlân-Sleat te leggen bij de Initiatiefgroep Verontruste Gaasterlanders (IVG) en de Fries Flevolandse Land- en Tuinbouworganisatie FLTO. Het college van GS stemt met deze prominente rol van de plaatselijke bevolking in.

De IVG en boeren in het gebied kwamen in de zomer van 1995 in opstand tegen het vervangen van landbouw- door natuurgronden. Het is voor het eerst in Nederland dat de Ecologische Hoofd Structuur (EHS), waarin Gaasterland een kerngebied is, door de lokale bevolking wordt aangetast.

Minister Van Aartsen van LNV had eerder dit jaar in een debat met de Eerste Kamer voor Gaasterland de ruimte voor een 'experiment' open gelaten. Met deze aanpak worden de gebruikelijke patronen van planontwikkeling doorbroken. Rijk en provincie hadden weinig keus omdat in Gaasterland sprake was van een agrarische revolte tegen de almaar oprukkende natuur, die zowel nationaal als internationaal de aandacht heeft getrokken.

Bovendien was het overlegklimaat tussen provincie en vertegenwoordigers uit de streek tot ver beneden het nulpunt gedaald. GS van Friesland zochten daarom oud-senator R. Zijlstra (CDA), directeur P. Nijhoff van de Stichting Natuur en Milieu en hoogleraar rurale sociologie in Wageningen, J. van der Ploeg aan om de problemen op te lossen.

Zowel voorzitter Zijlstra als gedeputeerde S. Jansen sprak woensdagavond van 'een waagstuk', dat een grote verantwoordelijkheid legt bij de plaatselijke bevolking. 'Die moet er voor zorg dragen dat de EHS een zodanige vorm en inhoud krijgt dat we kunnen zeggen dat in Gaasterland de victorie begint', aldus Zijlstra.

Jansen zei 'alles uit de kast' te willen halen om de aanpak te laten slagen. Volgens Van der Ploeg hoeft de natuur in de nieuwe methodiek, waarin de hele gemeente als een 'zoekgebied' voor agrarisch natuurbeheer wordt aangemerkt, niet het onderspit te delven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden