Bevoegde docent bestaat ook

Met regelmaat duiken er in uw krant artikelen op van onbevoegde docenten die zichzelf zeer bekwaam achten om les te geven. Zo ook het artikel van Anneke op den Buijs (O&D, 30 april).


Vaak verwijzen deze 'bekwame' docenten naar een handjevol prutsers die kennelijk wel bevoegd maar niet bekwaam zijn. Die zullen er vast zijn, zoals elke beroepsgroep nu eenmaal zijn normale verdeling of gaussverdeling kent en een aantal minder getalenteerde beoefenaren moet dulden.


De argumentatie wordt vaak ook nog kracht bijgezet door te verwijzen naar de inefficiënte vergadercultuur en naar zichzelf in stand houdende managementlagen die er alleen zitten ter meerdere eer en glorie van zichzelf en niet voor het onderliggende belang van de leraren en leerlingen. Dit moge zo zijn, maar je hoort je eigen straatje niet schoon te vegen door te wijzen naar de vervuilde straat van de buren.


Anneke op den Buijs heeft maar liefst acht jaar onbevoegd lesgegeven. Me dunkt lang genoeg om in die tijd als zij-instromer een bevoegdheid te halen. En waarom wordt in het onderwijs altijd zo laatdunkend gesproken over de bevoegdheid? Ik zou het kunnen billijken op het moment dat de ballonvaarder de piloot kan zijn van een verkeersvliegtuig en Anneke op den Buijs zich wegens chirurgen-tekort laat opereren door een buitengewoon getalenteerd visfileerder die handig kan omspringen met een paar scherpe messen. Tot die tijd hoop ik dat u, gezien het belang van goed opgeleide docenten in het onderwijs, geen ruimte meer maakt voor dit soort artikelen.


T. Stroobach, Lelystad, bevoegd docent Engels, geschiedenis en maatschappijwetenschappen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.