Bevlogen Britten

Stel dat je op een goede dag het idee lanceert om (1) de ondernemingslust, (2) de wetenschap, (3) de kunstbeoefening, (4) het ambacht, en (5) de handel te stimuleren: en dat allemaal tegelijk....

DV

De Engelsman William Shipley die dit in 1754 allemaal tegelijk wilde, kwam niet in het gekkenhuis terecht. Thans, 250 jaar later, wordt hij ged als de bevlogen oprichter van de Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufacture and Commerce, kortweg Royal Society of Arts of RSA. De RSA was rond 1760 meteen de motor van de herbebossing van Engeland, waartoe 50 miljoen bomen werden geplant.

Andere voorbeelden: de RSA stond aan de wieg van de Wereldtentoonstelling in 1851, en rond 1880 maakte ze zich sterk om Engeland typen en steno te leren. Nuttige uitvindingen werden (en worden) beloond met prijzen: zoals in 1805 de uitvinding van een schoorsteenborstel die het gebruik/misbruik van kleine jongetjes overbodig maakte, en de uitvinding van de postzegel (1840), waarvoor Rowland Hill in 1864 een medaille kreeg. De Britse post wijdt komende week zes zegels aan de nog steeds actieve RSA.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden