Bevlieging Ruiz maakt Veste nu al weemoedig

CHARLES BROMET

ENSCHEDE - FC Twente - AZ was nog maar drie minuten bezig toen beide coaches op precies hetzelfde moment geëmotioneerd raakten. De een was ontroerd, de ander ontstemd. Voor beide gevoelens was een hoop te zeggen.

Allereerst Co Adriaanse. Hij vond het een machtig gebaar van Marc Janko, dat hij zijn rouwband omhoog hield nadat hij had gescoord met een kopbal. Zo herdacht de Oostenrijkse spits, op ingetogen wijze, de twee gestorven bouwvakkers van die zwarte 7de juli waarop het dak van de Grolsch Veste deels instortte.

Dan Gertjan Verbeek. Hij zal op datzelfde moment juist zin hebben gehad om zijn dug-out, als ware het zijn boerderij in Jubbega, te verbouwen. Want waarom sprongen zowel Pontus Wernbloom als Simon Poulsen niet op z'n minst mee met de aanvaller? Zo kon Janko wel erg makkelijk toeslaan.

Verbeek hield zich in. Maar Wernbloom en Poulsen zullen de eerstkomende video-analyse vrezen. Waarom sprongen wij niet mee, Pontus en Simon? Waren we soms vergeten dat Janko topscorer is van Twente en dat hij het juist van dit soort spelmomenten moet hebben? Sorry trainer, zal niet meer gebeuren.

Op de avond die voor Twente in het teken stond van terugkeer in eigen huis, was dit moment allesbepalend. Het zette de toon. De druk van een voorsprong moeten forceren was meteen gedempt. En AZ, hoe goed de ploeg zich ook herstelde in het verloop van de eerste helft, leefde continu in het besef dat er iets gerepareerd diende te worden.

En dat lukte niet. In de eerste plaats omdat spits Charlison Benschop twee riante kansen om zeep hielp. En vanwege het gebrek aan doortastendheid bij Erik Falkenburg, die een andere prachtige mogelijkheid verprutste. Maar ook natuurlijk dankzij Nikolay Mihaylov, de doelman van Twente die zo voortreffelijk aan het seizoen is begonnen.

Net als in de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tegen Ajax was de Bulgaar zaterdag opnieuw de beste kracht in het team van Adriaanse. Mihaylov, vorige week tegen NAC nog absent met een lichte rugblessure, moest overigens wel erg veel reparatiewerk verrichten, omdat er voor hem domweg te veel misging.

Twente mag het seizoen dan zijn gestart met de maximale score, Adriaanse zal de eerste zijn om te erkennen dat op talloze vlakken nog behoorlijk wat progressie moet worden gemaakt. Al was het herstel na rust bemoedigend.

Bryan Ruiz was op de bank begonnen, omdat hij de afsluitende training op vrijdag had gemist vanwege zijn late terugkeer na de interland tegen Ecuador. Als vervanger van Steven Berghuis was ook hij veel te wispelturig. Maar na 66 minuten was hij wel verantwoordelijk voor hét hoogtepunt van de wedstrijd, een betoverende stiftbal.

AZ-doelman Esteban, zijn weifelende landgenoot uit Costa Rica, hoorde nog voordat hij zich kon omdraaien alleen het plofje van de bal op het doorweekte gras: 2-0. De opverende fans van Twente zagen de dansende regendruppels van hun rode poncho's afglijden. Zo bracht Ruiz in de hem kenmerkende stijl verlichting op een avond van rouwverwerking en bezinning.

Dinsdag, als Benfica op bezoek komt in Enschede voor de eerste play-offwedstrijd voor een plaats in de groepsfase van de Champions League, zullen de ogen van de fans weer hoopvol in zijn richting gaan.

Al zullen zij ook tegenstrijdige gevoelens hebben. Want nog één beroering van de toverstaf en het is definitief gedaan met de magie. Dan zal artiest Ruiz in een ander theater te bewonderen zijn. Bij Twente is iedereen daar inmiddels wel zo'n beetje op voorbereid. En niemand die hem zijn transfer dan zal misgunnen. Al doet de gedachte aan zijn zeer waarschijnlijke vertrek nu al pijn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden