Beverly, Matsier en Heijmans

Een fascinerend Amerikaans debuut, de nieuwe Nicolaas Matsier, een Fins epos, verhalen van een rondreizende columnist en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld
Beeld

Bill Beverly

De Geus; €19,99

In Weg van Bill Beverly, vertaald door Nadia Ramer en Laura Weeda, volgen we een groepje jonge zwarte bewakers van drugspanden op hun tocht door het Midwesten van de Verenigde Staten om daar ergens een getuige 'op te ruimen'. Het wordt een bizarre roadtrip van de jonge 'straatniggers' door 'wittejongensterrein'. Onderweg beleven ze tal van avonturen en is er een hoofdrol voor de 15-jarige East, die zich ontpopt als de koele leider van het gezelschap. Fascinerend en eigenaardig debuut van deze Amerikaanse schrijver, die er thuis al verscheidene prijzen mee in de wacht sleepte.

Nicolaas Matsier

De Bezige Bij; €17,99

Geheel in de geest van het absurdisme van Daniil Charms (1905-1942) heeft Nicolaas Matsier in zijn dichtbundel Zonder titel zonder jaar een hommage aan de Rus opgenomen: 'Mijn vrouw houdt niet van beschuit met honing./ In het algemeen is ze niet dol op eten./ Ze eet zo weinig mogelijk./ Eigenlijk eet ze nooit wat./ Ze is mijn vrouw helemaal niet./ God bewaar me ik heb geen vrouw./ Des te beter smaakt mij mijn beschuit met honing.'

null Beeld
Beeld

Aleksis Kivi

Athenaeum-Polak & Van Gennep; €22,50

Slechts één roman schreef Aleksis Kivi (1834-1872), maar dat was wel de eerste roman in het Fins, en nog altijd wordt op de geboortedag van de auteur de vlag uitgestoken. De zeven broers moeten het stellen zonder ouders (vader is gedood tijdens een gevecht met een beer, moeder overlijdt al aan het begin van het verhaal), en krijgen met de ene beproeving na de andere te maken. Ze vluchten vaak in de drank, wat passages oplevert die volgens inleider Kester Freriks doen denken aan Faulkner en Lowry. In zijn nawoord vergelijkt vertaler Adriaan van der Hoeven het epos met Multatuli's Max Havelaar.

Jorge Baron Biza

Signatuur; €18,99

Als het huwelijk tussen de ouders van Jorge Baron Biza wordt ontbonden, gooit vader Arón zwavelzuur in het gezicht van zijn ex. Van onder haar oorspronkelijke trekken kwam 'een nieuwe realiteit tevoorschijn die zich niets aantrok van de opdracht om op een gezicht te lijken', schrijft de Argentijnse auteur in de roman De woestijn, die pas na zijn zelfmoord in 2001 een succes werd, en die is vertaald door Adri Boon.

null Beeld
Beeld

Toine Heijmans

Atlas Contact; €19,99

Het eerste verhaal van Toine Heijmans in Nederland ligt er prima bij begint bij Restaria Piet Friet in Etten-Leur, waar Dennis niet direct een antwoord heeft op de vraag of hij een gewone Nederlander is. 'Op het eerste oog wel natuurlijk, een gewoon inkomen, een gewone baan, maar als je begint met nadenken over wat een gewone Nederlander eigenlijk is wordt het lastig. Zo staat Dennis een tijdlang bewegingloos voor de frituur te zwijgen.' Drie jaar trekt Toine Heijmans nu als rondreizend columnist door het land voor de opiniepagina's van de Volkskrant, waarvoor hij afwisselend met Margriet Oostveen en Ariejan Korteweg stukken schrijft die qua genre het midden houden tussen minireportages, columns, verslagen en commentaren, maar die vooral heel mooi zijn. En nu gebundeld.

Jean-Paul Keulen

Spectrum; €14,99

Wetenschapsjournalist Jean-Paul Keulen gelooft niet dat aliens de aarde vaak aandoen, hij heeft er althans nog nooit serieus bewijs voor gevonden. Maar tegelijk, constateert hij in zijn nieuwe boek Verstoppertje spelen met aliens, wemelt het heelal van de exoplaneten en kan het haast niet anders dan ook wemelen van het leven, al dan niet intelligent. Alleen zal dat verre leven vermoedelijk geen enkele behoefte hebben dat ons ook te laten weten. Hoe kunnen we ze dan toch spotten? Doordat ze hun radio en tv hoorbaar hard hebben aanstaan, door strooilicht van hun steden, onbemande en bemande ruimtescheepjes die ze rondsturen, door zichtbare megabouwwerken, doordat ze mijnbouw plegen op onze planetoïden, door hun vervuiling, door de spectaculaire manier waarop ze zichzelf misschien wel opblazen. Plus tips om de aarde te verbergen, als we het toch niet helemaal vertrouwen. Dat zouden die aliens trouwens ook kunnen doen, en dan vinden we ze wellicht nooit.

Michael Berg

The House of Books; €19,99

in Broertje van Gouden Strop-winnaar Michael Berg wordt een autistische Nederlandse man in Zuid-Frankrijk verdacht van de moord op zijn vader, een oud-politicus. De zus van de vermoedelijke dader, Lotte Pradel, die geen contact meer had met haar familie, gaat op onderzoek uit. Op het politiebureau ontmoet ze haar broer, die ze al tien jaar niet heeft gezien. En die vervolgens ontsnapt. Dat het geen gewone rechttoe-rechtaanthriller wordt, is inmiddels duidelijk, want eerder hebben we kennisgemaakt met de Syrische vluchteling Amin en diens broertje Mustafa. Scherpe, spannende en prima geschreven thriller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden