Bever en AOT liften met Van der Moolen

De handelaren zelf zijn bij uitstek het object van speculatie. De koersen van de beursbedrijven Bever, Van der Moolen en AOT schoten dinsdag weer omhoog op geruchten van verdere samenklontering in deze sector....

'Van der Moolen is ook groot in de VS, waar stevig wordt gefuseerd en overgenomen. Daarin speelt Van der Moolen een rol. Dat geldt veel minder voor de eager Bevers of AOT. Die zijn veel meer lokaal. Hun koersstijgingen lijken meer het gevolg van de aanhoudende belangstelling voor Van der Moolen', zegt een handelaar.

De drie hoorden wel bij de kopgroep stevige stijgers op het Damrak: Bever steeg 11 procent naar 27,90 euro, Van der Moolen 5,54 procent naar 122,80 euro en AOT 0,35 euro naar 7 euro.

Voor de indices had het weinig te betekenen. Van der Moolen staat weliswaar in de index voor kleinere fondsen maar, de koerswinst leverde slechts 1,48 punt op voor de index. De Midkap sloot 8,19 punten hoger op 650,98. De AEX sloot 2,79 punten hoger op 626,29. 'De AEX werd gered door de gong. Een halfuur voor sluiting begon Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse federale banken aan een rede waarin hij verdere renteverlaging niet uitsluit', aldus een handelaar.

In de Midkap werd Van der Moolen nog voorbijgestreefd door Versatel en Buhrmann. Kantoorinrichter Buhrmann steeg 5,57 procent naar 32,20 euro. 'Ze presenteren donderdag jaarcijfers', zegt een handelaar ter verklaring. Voor de stijging van Versatel was geen verklaring voorhanden. 'Misschien de koersval van KPN. Dat kreeg een lagere kredietbeoordeling en moet nu duurder leningen afsluiten. Maar ook de matige introductie van het mobiele telefoonbedrijf Orange door de Franse collega's speelt een rol', analyseert een handelaar. KPN voerde de dalers aan in de AEX. Het telecombedrijf verloor 2,81 procent op 13,85 euro.

Warenhuisketen Vendex KBB steeg 2,62 procent naar 16,06 euro. 'Niet de stijging is opmerkelijk maar de omzet. Er werd drie keer zoveel verhandeld als gemiddeld. Er wordt gespeculeerd op Europese fusies. Vendex KBB met het Duitse Kaufhof, bijvoorbeeld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.