Bever doet het goed in Limburg

HOOG KEPPEL (ANP) - De bever voelt zich thuis langs de Maas en de zijrivieren daarvan in Limburg. Dat concludeert de stichting ARK, verantwoordelijk voor de herintroductie van het knaagdier in Limburg.

In 2002 zijn tien bevers uit Duitsland uitgezet langs de Maas. In 2005 telden natuurbeheerders ongeveer vijftig dieren van minimaal een jaar oud op dertig verschillende plekken in de zuidelijke provincie. De bevers zijn zelfs gesignaleerd in de grote steden langs de Maas, aldus ARK in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De bever verdween in 1750 uit Limburg. Vanaf 1992 werd echter weer heel af en toe een eenling gezien. Omdat het knaagdier een ecologische sleutelrol speelt in het natuurlijk beheer van de oevers van beken, geulen en rivieren, wilden de provincie Limburg, gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat het dier graag in grotere aantallen terug. De bever zorgt door het bouwen van dammen voor een flinke verandering in het landschap van kleine geulen, dat zo kenmerkend voor Limburg is.

Voortplanting

Gebleken is dat de Limburgse bevers contact hebben met families in de Duitse Eifel, de Belgische Ardennen en het rivierengebied in Midden-Nederland. Op zes locaties in Limburg heeft voortplanting plaatsgehad, terwijl ook een Limburgse beverfamilie zich heeft voortgeplant in België. ARK verwacht dat er binnen tien jaar contact zal zijn met bevers in de Biesbosch, in de Rijn en in de monding van de Maas.

Omdat het zo goed is gegaan met de Limburgse bever, is besloten het project tot 2010 voort te zetten op kosten van de betrokken overheden. In 2009 moeten er ongeveer 125 bevers in het stroomgebied van de Limburgse Maas wonen. Om optimale leefomstandigheden voor het dier te realiseren, wordt afstemming gezocht met de Vlaamse en de Duitse grensregio, aldus ARK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden