Beven in de bloemenwei

Slachtoffers van coulrofobie (clownsangst) en cyclofobie (fiet-senangst) heb ik nooit ontmoet, die van cynofobie (hondenangst) wel degelijk. Rond een uur of acht ’s avonds zette een gezette Boekarestse dame kippenpoten buiten voor bevriende zwerfhonden....

Zelf neem ik mijn toevlucht tot mineraalwater en andere drugs ter bestrijding van mijn topofobie (podiumangst). Mircea, een goede Roemeense vriend, drogeert zich voor zijn aviofobie (vliegangst). Leuk om te weten: beide fobieën staan in de Angsten Top 10.

De Duitse psychoanalyticus Wolfgang Schmidbauer, auteur van Het angstenboek – Van A tot Z (Thoth; euro 17,90), biecht op dat hij zelf lijdt aan incompletofobie. Meer dan vijfhonderd angsten bracht hij in kaart. Maar met het vorderen van Het angstenboek raakte hij bevangen door de vrees fobietjes over het hoofd te zien.

Onvolledig of niet, Schmidbauer hoopt voor begrip en troost te zorgen. Behalve ‘voelsprietloze’ lieden als criminelen is bijna iedereen voor meerdere zaken buitengewoon bang. Echter, ons begrip voor andermans angsten houdt niet over. Als topofoob doe ik lacherig over aviofoben: in een vliegtuig hoef je geen verwachtingen van een publiek in te lossen. De aviofobe Mircea doet lacherig over mij: van een podium kun je weglopen.Schmidbauer vertelt over de lijdensweg van een vrouw die hij behandelde voor anthofobie (bloemenangst). De hele tijd kreeg zij te horen: ‘Wat is er nou mooier dan een wei vol bloemen?’

Het Duitse origineel Das Buch der Ängste is ingeslagen als een bom. Uitgever Farkas verklaart de prettig rinkelende kassa uit het feit dat het angstenboek helemaal past bij deze tijd: we zijn bang niet tegen de gevaren van de 21ste eeuw te zijn opgewassen. Dat onze voorouders net zo bang waren voor hun tijd, blijft netjes onvermeld. Schmidbauer zelf geeft een betere verklaring. In vroeger tijden was uitkomen voor angsten zelfs onder intimi vaak taboe. We leven in zoverre in verlichte tijden dat angsten zich niet alleen in kennis mogen verheugen, maar ook in een positievere beeldvorming: angsten zijn onze beste vrienden, vindt de fobieëndokter, zolang wij ze bedwingen in plaats van zij ons. ‘Wie geleerd heeft ondanks zijn angsten te blijven functioneren, heeft een normale toestand bereikt.’ Dus op naar de honden, de clowns, het vliegtuig, het podium en de bloemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden