Bevelhebber van landmacht pakt drugsgebruik 'keihard' aan

De bevelhebber van de landmacht, luitenant-generaal M. Schouten, gaat het drugsgebruik door soldaten keihard aanpakken. Schouten zal deze week tien tot vijftien soldaten ontslaan bij wie de marechaussee drugsgebruik heeft geconstateerd....

EWOUD NYSINGH

Van onze verslaggever

Ewoud Nysingh

DRAWSKO

Schouten gaat door met ontslaan tot het zijn manschappen duidelijk is geworden dat hij de handel, het vervoer, het bezit en het gebruik van hard- en softdrugs niet tolereert. 'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden', zei aldus Schouten zaterdag, in de marge van de oefening 'Rhino-Drawsko' in het noordwesten van Polen.

De beroepssoldaten die worden ontslagen, zijn in Nederland gelegerd. Er zijn geen onderofficieren of officieren bij. Schouten wilde niet zeggen bij welke eenheid de manschappen zijn ingedeeld, omdat de soldaten nog door hun eigen commandant moeten worden ingelicht.

Ook op de Nederlandse legerbasis in het Duitse Seedorf, waar de afgelopen tijd verscheidene gevallen bekend zijn geworden van handel in en gebruik van drugs, zullen soldaten worden ontslagen. Schouten: 'Over het algemeen ben ik niet op zoek naar 'barbertjes', maar nu wil ik ze wél, om een voorbeeld te stellen.'

Er zijn al soldaten ontslagen wegens drugsgebruik, maar daar werd toen geen ruchtbaarheid aan gegeven. De gesnapte soldaten werden uitgenodigd om vrijwillig ontslag te nemen.

De werving van de nieuwe beroepssoldaten, de zogeheten Beroeps Bepaalde Tijd (BBT'ers), loopt niet zo goed meer. Jongens en meisjes kunnen pas als ze 17,5 jaar oud zijn in dienst, en vanaf hun achttiende mogen ze worden uitgezonden naar het buitenland. Jongeren vinden vaak al voor die tijd elders een baan. Schouten zoekt naar mogelijkheden om soldaten op jongere leeftijd te contracteren. Hij wil hun dan garanderen dat ze niet voor hun achttiende hoeven deel te nemen aan vredesmissies.

Het weerhoudt de bevelhebber er naar eigen zeggen niet van om soldaten die drugs gebruiken te ontslaan.

Bevelhebber Schouten houdt wel de mogelijkheid open eerst te waarschuwen, als tenminste alleen van bezit of gebruik van softdrugs sprake was. 'Na een eerste misstap ben ik bereid eenmaal te waarschuwen. Dan is het: maatje, de volgende keer is het afgelopen. Twee keer waarschuwen doe ik niet. Zo ben ik opgevoed. Na één waarschuwing krijg je een klap om je oren.'

Soldaten die in hun vrije tijd drugs hebben gebruikt, worden ontslagen als zij zich onder invloed van drugs op het kazerneterrein begeven. Schouten: 'Dan hangt-ie, dan gaat-ie eruit.'

Omdat het moeilijker is om beroepssoldaten op hun kamer te controleren dan vroeger bij dienstplichtigen het geval was, gaat Schouten de Officier van Kazerne Piket (OKP) weer instellen. Deze functionaris krijgt het recht zonder waarschuwing vooraf verblijven te doorzoeken. Bij sommige onderdelen is sterk afwijzend gereageerd.

In juli vorig jaar heeft Schouten het nieuwe, stringente drugsbeleid aan zijn personeel bekend gemaakt. Het Openbaar Ministerie steunt de opvatting, schrijft Schouten in zijn brief, 'dat binnen de militaire samenleving de aanwezigheid cq het gebruik van verdovende middelen niet kan worden getolereerd'. Volgens Schouten kan drugsgebruik de paraatheid en de inzetbaarheid van zijn troepen in gevaar brengen. Bovendien kunnen militairen 'op onvrijwillige wijze geconfronteerd worden met het gebruik van drugs en daardoor zelf tot gebruik komen'.

De soldaten worden ontslagen op grond van het Algemeen Militair Ambtenaren Reglement (AMAR). Afgezien van ontslag op basis van het AMAR, kunnen zij tuchtrechtelijk worden gestraft of strafrechtelijk worden vervolgd.

Brigadegeneraal P. Striek, de commandant van de momenteel in Polen oefenende 13de Gemechaniseerde Brigade, zei dat in zijn eenheid geen massaal gebruik van drugs is geconstateerd. Striek was uitermate tevreden over het Poolse oefenterein, de Drawsko Pommerski Training Area. 'We hebben jaren in Duitsland geoefend, dat kenden we als onze broekzak', aldus Striek.

In Nederland is het houden van zo'n grote oefening, waaraan vierduizend soldaten deelnemen, onmogelijk.

Het huren van oefenterreinen is in Polen veel goedkoper dan in Duitsland. 'Dan moet ik de volgende keer meer betalen.' Minister Voorhoeve van Defensie zei dat de oefening van de land- en luchtmacht, die 1 april begon en nog tot en met 20 april duurt, in totaal tien miljoen gulden kost. Daarvan is 1,8 miljoen voor het oefenterrein. In het kader van het Partnerschap voor Vrede-programma van de NAVO doen enkele kleine Poolse eenheden mee. 'De Polen willen dolgraag met ons samenwerken, maar de Tsjechen zijn een stuk verder', aldus een Nederlandse officier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden