Beveiliging andere doelwitten drijft criminelen naar flappentap Rotterdamse geldautomaat onveilig

Mensen in de regio Rotterdam die net geld uit een geldautomaat hebben gehaald zijn steeds vaker doelwit van overvallers. Sinds eind vorig jaar slaan criminelen gemiddeld een keer per week hun slag bij de flappentap....

ANP

ROTTERDAM

In Utrecht houdt de politie het aantal overvallen bij geldautomaten sinds oktober 1994 bij. Kort daarvoor was het aantal berovingen gestegen van mensen die geld uit de muur haalden of dat net hadden gedaan. Maar sinds de registratie is het aantal weer gezakt tot gemiddeld één overval per maand.

De cijfers in Amsterdam en Den Haag zijn niet duidelijk. Computers van het regiokorps Haaglanden zijn niet met elkaar verbonden waardoor er geen zicht is op totale misdaadcijfers. Amsterdam houdt geen actuele cijfers bij omdat geldautomaten geen bijzondere aandacht krijgen. Wel arresteerde de politie begin februari vijf straatrovers die het onder andere hadden voorzien op Amsterdammers bij geldautomaten.

De stijging in Rotterdam komt door de betere beveiliging van andere mogelijke doelwitten. 'Dat begon met de geldtransporten van de banken, daarna de pompstations en toen de middenstanders', zegt woordvoerder Anne Geelof van het regiokorps. De Kamer van Koophandel houdt geregeld bijeenkomsten om middenstanders voor te lichten over maatregelen tegen berovingen, zoals een goede verbinding met de politie en naburige winkeliers, evenals het tijdig storten van kassageld in kluizen.

De maatregelen rond geldautomaten blijven daar zeker niet bij achter, zo benadrukt de Nederlandse Vereniging van Banken. Toch ziet zij nog geen landelijke trend in het stijgende aantal overvallen in Rotterdam. Zij houdt weliswaar zelf geen cijfers bij, maar krijgt wel informatie van de politie en van banken als er verschuivingen optreden in het criminele gedrag.

Het grootste deel van de vijfduizend Nederlandse geldautomaten is beveiligd, zegt adjunct-directeur mr. J. Schoemaker. 'De banken plaatsen meestal automaten op drukke, goed verlichte plaatsen. Ook komen zij steeds meer in de hallen van bankgebouwen. Maar ik geef toe, sommige zijn nog niet optimaal gesitueerd. Uiteraard doen klanten er verstandig aan om alleen overdag geld op te nemen en te letten op de omstandigheden rond de automaten.'

De vereniging wijst erop dat vorig jaar 360 miljoen keer geld uit de muur werd opgenomen. 'Hiertegen afgezet is het aantal berovingen nihil, al is iedere overval er een te veel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.