Beveiligers vaak slachtoffer van geweld en agressie

Twee derde van de beveiligers in Nederland zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van geweld of agressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Die wil dat agressie tegen beveiligers net zo zwaar wordt bestraft als tegen hulpverleners.

Een particulier beveiliger bewaakt een door bewoners verlaten flat. Beeld ANP
Een particulier beveiliger bewaakt een door bewoners verlaten flat.Beeld ANP

Vooral winkelsurveillanten en toezichthouders op straat, zoals straatcoaches en verkeersregelaars, werden in 2012 geconfronteerd met geweld, intimidatie of discriminatie. Het onderzoek Veilige Beveiligers, dat donderdag wordt gepubliceerd, is gedaan in opdracht van de brancheorganisatie en het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging. In totaal zijn 800 beveiligers geïnterviewd.

Beveiligers met een publieke taak moeten dezelfde steun krijgen als hulpverleners, vindt de brancheorganisatie. Mensen die agressief zijn tegen hulpverleners worden zwaarder gestraft. Volgens het Openbaar Ministerie vallen beveiligers ook onder dat regime. 'In de praktijk zie je dat onvoldoende terug; wordt er tegen agressors niet altijd een hogere straf geëist en opgelegd', stelt de brancheorganisatie.

Scheldkanonnades
Zeker 25 procent van de ondervraagden heeft maandelijks te maken met (verbaal) geweld, een tiende zelfs wekelijks. Beveiligers die achter een balie werken, hebben het minst te maken met scheldkanonnades. 'Vergeleken met vijftien andere beroepsgroepen met een publieke taak is het slachtofferpercentage onder beveiligers iets hoger dan gemiddeld'', aldus de onderzoekers.

Beveiligers geven aan geen persoonlijke gevolgen te verbinden aan agressie en geweld. Drie op de vier slachtoffers geeft aan dat het voorval geen gevolgen voor ze had. 'Anderen rapporteren stress, minder plezier in het werk, slechter slapen of (andere) fysieke gevolgen. Die gevolgen zijn meestal van korte duur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden