Beveiligers nemen steeds meer politietaken over

AMSTERDAM - Steeds meer overheidstaken worden overgenomen door particuliere beveiligers. Zo werken er particuliere beveiligers in detentiecentra, als straatcoach of op politiebureaus.

Een beveiliger controleert de inhoud van een tas van een bezoekster in strandtent Miljonairs in Hoek van Holland. © anp

Volgens Ronald van Steden, bestuurskundige aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is de opmars van de particuliere beveiliger in het publieke domein een onontkoombare beweging.

Experimenteren
Mogelijk zal het nieuwe kabinet binnenkort zelfs in een of enkele gevangenissen experimenteren met privatisering. Als blijkt dat de verzorging of de bewaking van gedetineerden op een verantwoorde manier kan worden uitbesteed, wordt dit op grotere schaal ingevoerd, melden Haagse bronnen.

De proef is in lijn met het regeerakkoord, waarin staat dat het kabinet 'privatisering zal voorbereiden van voor het gevangeniswezen relevante taken'.

Besparing
Gedeeltelijke privatisering van het gevangeniswezen kan een besparing opleveren van 20 miljoen euro, zo heeft een ambtelijke werkgroep in april uitgerekend. In hun rapport wordt gewezen op positieve ervaringen in Groot-Brittannië, waar het zou zijn gelukt kosten te verlagen zonder kwaliteitsverlies.

'Een kille bezuiniging', zo omschrijft PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester de plannen van het nieuwe kabinet. 'Je wordt niet zomaar gevangenisbewaarder. Het is een heftige baan waar je goed opgeleid personeel voor nodig hebt.' Ze vreest dat door versobering van het beleid de recidive zal stijgen.

Ook bewaarders, FNV Bondgenoten en experts reageren kritisch op deze trend. Ze vinden het een principekwestie: de overheid is verantwoordelijk voor de zorg voor gedetineerden, die mag je niet uit handen geven.

Lees de achtergrond in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden