Bevat Cif plastic korreltjes waarmee we de zeeën verpesten?

Spul Cif

Zitten er in Cif van die kleine plastic korreltjes waarmee we de zeeën verpesten?

Volkskrant-lezer Joy de Ruiter is er niet gerust op. Hij leest op een flacon Cif dat er 'microdeeltjes' in zitten. De Ruiter is er altijd van uitgegaan dat Cif een soort veredelde Vim is, met daarin kalk/zand als schuurelement. 'Maar nu twijfel ik daar wat aan', laat hij de Groen-redactie weten. Hij vraagt zich af of de microdeeltjes misschien van die 'kleine plastic korreltjes zijn waar we de zeeën mee aan het verpesten zijn?'

De toevoeging waar De Ruiter bang voor is, zijn zogeheten microbeads. Minuscule deeltjes polyethyleen, polyproplyleen of polyethyleen tere-phthalaat, die zorgen voor de schurende werking in bepaalde tandpasta's, scrubs en andere zepen. Via het afvoerputje belanden die in het riool, waarna een groot deel door de waterzuiveringsinstallatie glipt. Daarmee dragen ze bij aan de plastic soep; de grote hoeveelheid petflessen en andere plastics die in de oceanen drijven.

Product
Cif

Prijs
Vanaf euro1,65

Verkrijgbaar
Supermarkten

Oordeel
***

Calciumcarbonaatdeeltjes

Niets van dat alles, laat producent Unilever weten. De microdeeltjes zijn kleine calciumcarbonaatdeeltjes. 'Deze zorgen voor de schurende werking', zegt Els de Bruin van Unilever. 'Het wordt gewonnen door mijnbouw in Italië (Dolomieten) en is dus van natuurlijke oorsprong.' Na het schoonmaken zullen de microdeeltjes volgens De Bruin via de afvoer verder afbreken door erosie en bij de waterzuivering 'neerslaan'.

Tinka Murk, hoogleraar ecotoxicologie van Wageningen Universiteit, bevestigt dat calciumcarbonaat onschadelijk is. Stefan Kools en Rosa Sjerps van KWR Watercycle Research Institute schatten in dat de winning van het product (aantasting landschap) en het transport (CO2-uitstoot) het milieu wel beïnvloeden.

Over de gevolgen van het gebruik maken ze zich niet zoveel zorgen. 'We hebben geen analyse uitgevoerd, maar we verwachten dat de deeltjes inderdaad verweren.' Calciumcarbonaat reageert in de vorm van calcium, carbonaat en bicarbonaat en koolstofdioxide. 'Deze componenten zitten ook in drinkwater en zijn niet schadelijk. De aanslag op de waterkoker wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de neerslag van calciumcarbonaat, kalk in de volksmond.'

Calciumcarbonaat is een zacht gesteente, wat het volgens De Bruin geschikt maakt voor Cif. 'Het is zachter dan de oppervlakken die schoongemaakt moeten worden.' Daarmee kan de oude slogan van Vim, dat in 2004 door Unilever van de hand werd gedaan ten faveure van Cif, weer van stal: 'Vim schuimt en kan niet krassen'. Fijn dat dit ook geldt voor Cif, maar het effect op het milieu bij winning en transport schuurt wel een beetje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.