Bevallen op een kluitje

Jaarlijks komen meer dan 40.000 baby’s in het Tu Du Hospitaal in Ho Chi Minh ter wereld. Veel Vietnamese vrouwen moeten een verre reis maken om onder veilige omstandigheden te bevallen....

Voor westerse begrippen lijkt het verre van ideaal: vaders die op een kluitje moeten wachten totdat ze hun pasgeborene kunnen bewonderen; moeders die bijkomen van de bevalling onder een bed op de grond. Toch geldt het Tu Du Hospitaal in Ho Chi Minh in Vietnam als een voorbeeldige kliniek. Jaarlijks worden er meer dan 40.000 baby’s geboren. Vietnamese vrouwen komen van heinde en ver naar de miljoenenstad om er op een veilige en verantwoorde manier te bevallen.

Waar vrouwen op het platteland van Vietnam doorgaans zijn verstoken van pre- en postnatale zorg voor moeder en kind en de hygiënische omstandigheden bij bevallingen te wensen overlaten, zijn ze in de geboortekliniek verzekerd van professionele hulp van vroedvrouwen en verpleegkundigen.

De geboortepraktijk lijkt in zijn massaliteit nogal strikt, fabrieksmatig en onpersoonlijk, toch is er veel aandacht voor het lichamelijk contact tussen moeder en kind. Ook moeders van vroeggeborenen krijgen de gelegenheid meteen na de bevalling het kindje bij zich te nemen. Aan borstvoeding wordt evenzeer belang gehecht.

Layla Aerts maakte deze reportage voor Handicap International, een organisatie die de leefomstandigheden van gehandicapten in ontwikkelingslanden wil verbeteren en handicaps probeert te voorkomen door de zorg rond zwangerschap en bevalling te verbeteren. Buitenlandse artsen en vroedvrouwen gaan naar Vietnam om daar onderwijs te geven. Vietnamees medisch personeel wordt uitgenodigd elders stages te volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden