Beurzen wachten op nieuws over Amerikaanse geldpers

Geldpers

De aandelenbeurzen in New York hielden woensdag voor de tweede dag op rij de adem in en eindigden met een licht verlies. Beleggers speculeerden opnieuw op een afbouw van overheidssteun voor de Amerikaanse economie waarmee de Federal Reserve volgende week zou kunnen beginnen. Die speculatie werd gevoed door het 2-jarige akkoord dat de Amerikaanse Senaat dinsdag bereikte over de begroting en de overwegend gunstige berichten over de economie. In het kielzog daarvan daalden ook de Europese beurzen licht, voornamelijk wegens het wachten op Amerikaanse besluiten om de geldpers wel of niet toe te draaien.

Fitch

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent lager op 15.867 punten. De S&P 500 daalde 1 procent tot 178 punten en de Nasdaq verloor 1,3 procent tot 4009 punten. Volgens Kredietbeoordelaar Fitch geeft het 2-jarig akkoord 'een verbetering in de beleidsvorming' aan en is de kans sterk verkleind op nieuwe politiek tumult of onenigheid over het schuldenplafond. Producent van netwerkapparatuur Cisco (min 1,8 procent) was een van de opvallendste dalers op de Amerikaanse beurs . Het bedrijf deed een beroep op de Europese Commissie om diens goedkeuring voor de overname van Skype door Microsoft in 2011 alsnog in te trekken, maar haalde bakzeil. MasterCard won bijna 4 procent nadat de creditcardmaatschappij een dividendverhoging met 83 procent aankondigde.

Amsterdam

De AEX-index sloot 0,6 procent lager op 383,15 punten en de MidKap verloor 0,8 procent tot 597,77 punten. PostNL, dat dinsdag ook al inleverde, was met een verlies van 3 procent de sterkste daler in de AEX. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM stond bovenaan met een winst van 1 procent.

Europa

De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden respectievelijk 0,4 en 0,1 procent. De CAC 40 in Parijs hield lange tijd het hoofd boven water dankzij een flinke koersstijging van EADS, maar de index leverde uiteindelijk 0,1 procent in. In Parijs profiteerde het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS van het Amerikaanse begrotingsvoorstel. Het aandeel won 7,5 procent nadat uit het voorstel bleek dat de limiet van de Amerikaanse defensieuitgaven in 2014 ruim 20 miljard dollar hoger ligt dan de huidige grens.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden