Beurzen stabiel ondanks Black Friday en lagere rating

Stemming

De afwaardering van Nederland bij S&P noch de winkeldag Black Friday in de VS hadden vrijdag veel invloed op de koersen. De beurzen bleven vlak voor het weekeinde op hun plek staan.

Indices

De AEX sloot met een verlies van 0,2 procent op 396,55 punten. De Midkap steeg 0,3 procent tot 619,03 punten. De hoofdgraadmeter in Frankfurt kreeg er 0,2 procent bij. De DowJonesindex eindigde 0,1 procent in de min op 16.086,41 punten. De brede S&P 500 sloot ook met een verlies van 0,1 procent, op 1.805,81 punten. Met acht achtereenvolgende weken van winst is de toonaangevende index nog altijd bezig aan de sterkste reeks sinds 2004. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent omhoog tot 4.059,89 punten.

Online

De beurzen op Wall Street waren vrijdag maar een halve dag open, omdat met Black Friday het koopseizoen wordt geopend. Veel Amerikaanse winkelketens gooien alles in de strijd om consumenten over te halen hun portemonnee te trekken. Daarbij gingen sommige ketens zelfs al op Thanksgiving open en werden de deuren 's nachts niet meer gesloten. Maar de onlineketens lijken er het meest profijt van te trekken. Internetwinkelbedrijven eBay en Amazon hoorden vrijdag bij de grootste winnaars met koerswinsten van 2,5 en 1,8 procent. Onderzoekers rekenen erop dat de kerstaankopen via internet dit jaar met 15 procent groeien, terwijl voor de totale bestedingen wordt gerekend op een stijging van 4 procent.

Rating

De obligatiemarkt bleef stabiel ondanks de lagere kredietwaardigheid die Nederland heeft toegekend gekregen van kredietbeoordelaar S&P. De 10-jaarsrente stond onveranderd een fractie hoger dan 2 procent. Het oordeel van S&P had ook weinig effect op de koersen van Nederlandse financiële fondsen. In de AEX zakten ING en Aegon 0,1 en 0,3 procent. Verzekeraar Delta Lloyd won in de Midkap 0,3 procent.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech voerde de AEX aan met een plus van 2,6 procent. Ziggo stond onderaan met een verlies van 1 procent. In de Midkap wonnen kunstmest- en bouwbedrijf OCI en toeleverancier aan de chipindustrie ASMI meer dan 1 procent. Bouwer Heijmans en biotechnologiebedrijf Pharming sloten de rij met minnen van ruim 1 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden