Nieuwsbeurskoersen

Beurzen reageren kalm op onzekere uitslag en winnen zelfs iets

Met opvallende nuchterheid hebben de financiële markten gereageerd op wat van tevoren als het doemscenario werd gezien: een onzekere uitslag bij de Amerikaanse presidentsverkiezing en een verdeeld Congres, met een Republikeinse meerderheid in de Senaat en een Democratische in het Huis van Afgevaardigden.

Ondanks de onzekerheid over de uitslag van de presidentsverkiezingen stegen de aandelen op Wall Street.  Beeld AFP
Ondanks de onzekerheid over de uitslag van de presidentsverkiezingen stegen de aandelen op Wall Street.Beeld AFP

De Dow Jones-index won woensdag bij de opening meteen 400 punten (1,6 procent). Later kwam de index zelfs boven de 28 duizend. Pas toen Biden de staat Wisconsin won, vlakte de stijging af. Een uur voor het sluiten van de beurs stond de Dow Jones, waarin de dertig belangrijkste beursfondsen zijn opgenomen, op een winst van 1,7 procent. In Nederland sloot de de AEX bijna 2 procent hoger op 565 punten.

De zogenoemde blauwe golf – een Democratische machtsgreep in beide huizen – waarop de markten afgelopen weken met koerswinsten hadden geanticipeerd bleef uit. Maar dat was geen reden voor een verkoopgolf op de beurzen. Integendeel, de aandelenmarkt reageerde opvallend positief op wat politieke analisten juist een tragedie noemden. Obligatiespecialist Jim Leaviss van vermogensbeheerder M&G stelde dat verdeeldheid helemaal niet zo slecht is voor de aandelenmarkten als eerder werd gezegd. ‘Hierdoor zijn geen grote beleidsveranderingen te verwachten. Alle grote plannen van Biden, zoals enorme investeringen in de infrastructuur en een verhoging van de vennootschapsbelasting lijken nu onhaalbaar. En dat is goed nieuws voor aandelen.’

De koersen van Amerikaanse staatsobligaties stegen woensdag, omdat de kans dat de begroting onbeperkt zal worden opgerekt, hierdoor kleiner zal worden. ‘Ook zullen de komende tijd de Amerikaanse olieconcerns niet hoeven vrezen voor een vergroening. Er zal steun blijven voor Amerikaanse olie, schaliegas en pharmabedrijven – sectoren waar Democraten juist hun pijlen op hadden willen richten’, aldus Leaviss.

Verdeeld Congres

Hoofd research David Page van AXA Investments zegt dat Trump en zijn partij het veel beter hebben gedaan bij de verkiezingen dan was verwacht. ‘Wie uiteindelijk ook president wordt, krijgt te maken met een verdeeld Congres waardoor hij beleidswijzigingen moeilijker zal kunnen doorvoeren.’ Page zegt dat de gevolgen voor de economie tweeledig zijn. ‘Aan de ene kant gaan de groeivooruitzichten omlaag, omdat er minder overheidsstimulering inzit doordat een president het Congres niet naar zijn hand zal kunnen zetten. Aan de andere kant betekent dit dat de Federal Reserve mogelijk zal reageren met langer ruim monetair beleid.’

De kans dat de overheid veel harder zal optreden tegen de marktmacht van de grote techbedrijven, waar Biden op hintte, is ook kleiner. De index van de technologiebeurs Nasdaq, waar fondsen als Facebook, Google en Apple staan genoteerd, steeg woensdag met liefst 5 procent, vooral door een stijging van 12 procent van het aandeel Uber. In Californië wezen kiezers een voorstel af om Uber te verplichten chauffeurs in vaste dienst te nemen.

De goudprijs bleef woensdag rond de 1.900 dollar hangen. Ook de dollar kwam nauwelijks van zijn plaats en bleef iets onder de 1,17 euro hangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden