Beurzen in het groen dankzij olie en auto’s

INDICES Het herstel dat de voornaamste Europese beursgraadmeters afgelopen dagen lieten zien, kreeg op woensdag een vervolg. Hoewel de handelsdag in Amsterdam wat rommelig verliep, sloot de AEX voor de derde opeenvolgende dag op winst....

FORTIS Het charmeoffensief dat de nieuwe topman van Fortis, Herman Verwilst, vorige week heeft ingezet, lijkt effect te sorteren bij beleggers. Na de reeks forse klappen die het bedrijf de afgelopen tijd moest incasseren, behoorde de bank-verzekeraar op woensdag tot de grootste winnaars van de AEX-index. Het aandeel Fortis werd 5 procent meer waard. Verwilst liet in een interview aan verscheidene media weten dat zijn bedrijf niet als enige zijn kapitaalbuffers heeft moeten aanvullen. De koers van het aandeel heeft volgens hem vooral te lijden gehad van het feit dat Fortis dat als een van de eerste heeft gedaan. Andere financiële waarden profiteerden van het positieve sentiment op de beurzen. Aegon won 4,8 procent, ING 3,8 procent. Ook BinckBank noteerde winst: plus 3 procent.

KPN Telecombedrijf KPN publiceerde voorbeurs kwartaalcijfers die positiever waren dan veel beleggers hadden verwacht. Het bedrijf verhoogde de verwachting voor de resultaten van zijn activiteiten in Nederland. De koers won 5 procent en KPN was daarmee samen met Fortis de grootste winnaar van de dag.

AUTO-INDUSTRIE De Europese auto-industrie zat woensdag in de lift dankzij de kwartaalcijfers van Volkswagen, Peugeot-Citroën en Fiat. Volkswagen won 6,9 procent, Fiat 13,7 procent en Peugeot-Citroën 9,2 procent. Nabeurs maakte de Europese Commissie bekend dat Porsche Volkswagen mag overnemen.

OLIE Het positieve sentiment werd ook gestut door een verdere daling van de olieprijs. Kostte een vat ruwe Texaanse olie vorige week nog 147 dollar, gisteren was die prijs al teruggelopen naar 126,65 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden