Beurzen in beroering door banengroei VS

Een onverwacht sterke banengroei in de Verenigde Staten heeft gisteren geleid tot de nodige beroering op de financiële markten. In Europa sloten de beurzen sterk lager....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vrijdag gepubliceerde cijfers geven aan dat het aantal niet-agrarische banen in mei met 348 duizend is toegenomen. Analisten hadden vooraf een groei van 165 duizend voorspeld. De sterke stijging in mei kwam bovenop een herziening van de cijfers over april. Het eerder gepubliceerde aantal van tweeduizend nieuwe banen werd bijgesteld tot 160 duizend.

Een sterke banengroei wordt door de regering Clinton gezien als een bewijs van het geslaagde economische beleid. De in zwang zijnde redenering onder beursanalisten is echter dat een stijging van de werkgelegenheid ongunstig is voor de aandelenkoersen.

Als er meer personen werken, wordt er meer uitgegeven. Door een hogere vraag naar consumptiegoederen kunnen de prijzen stijgen. De experts op Wall Street vrezen dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente zal verhogen om deze inflatie af te remmen.

In de eerste week van juli komt de Fed bijeen. Alom wordt gevreesd dat dan een renteverhoging wordt afgesproken. Dat zou ongunstig zijn voor bedrijven, omdat zij dan hogere kosten moeten maken om kapitaal te verwerven.

De cijfers werden vrijdagmiddag een uur voor aanvang van de Amerikaanse beurshandel bekendgemaakt. Op de wel geopende Europese beurzen daalden de obligatie- en aandelenkoersen meteen sterk. In Amsterdam verloor de EOE-index 1,1 procent. Ook de toonaangevende indexen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden fors.

In het eerste kwartier daalde de Dow Jones-index met meer dan 80 punten. Later op de avond stelde Clinton echter op een ingelaste persconferentie dat hij geen aanleiding voor inflatie ziet. De koersen op Wall street herstelden zich daarop weer. De Dow Jones-index boekte uiteindelijk een winst van 29,92 punten op 5697,11.

Ondanks de enorme banengroei nam de werkloosheid in de VS in mei toe tot 5,6 procent. De oorzaak hiervan was de toename van de beroepsbevolking, die nog groter was dan de groei van het aantal arbeidsplaatsen. Door de sterkere economie dienen zich blijkbaar meer gegadigden aan voor de banen.

Het overgrote deel van de 348 duizend banen ontstond in dienstensectoren als warenhuizen en onroerend goed. Maar ook in de produktiesfeer groeide de werkgelegenheid .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden