Beurs

Waalwegen

Van oudsher irrigeren de boeren in Südtirol hun akkers met water dat van de bergen komt. Om dat water beter te geleiden groeven ze walen, smalle irrigatiekanaaltjes. Langs deze walen liggen onderhoudspaden, en die zijn natuurlijk ook prima geschikt voor recreatieve wandelaars. In dit Duitstalige deel van Italië, dat lang bij Oostenrijk hoorde, ligt een uitgebreid netwerk van Waalwegen. Ze voeren meestal langs de voet van de bergen, zonder al te veel hoogteverschil, en bieden schitterende vergezichten over de fruitboomgaarden, wijngaarden en akkers in het gebied. Een mooie uitvalsbasis voor wandelingen langs de Waalwegen van Südtirol zijn de vakantieboerderijen van de Roter Hahn. Stuk voor stuk zijn het boerderijen die in vol bedrijf zijn en die in een persoonlijke sfeer gasten ontvangen.

rodehaan.it/nl

18 miljoen fietsen rijden er in Nederland rond

Zwitsers Park

Bergmarmotten, edelweiss, gemzen, lammergieren: wie een klein beetje oplet ziet ze allemaal in het Zwitsers Nationaal Park. Het is een van de oudste nationale parken van Europa, dit jaar precies honderd jaar oud. Met een oppervlakte van 174 km² is het ook een van de grootste. 80 kilometers aan wandelroutes stellen bezoekers in de gelegenheid het ruige gebied te beleven. Er zijn eenvoudige rondwandelingen voor het hele gezin uitgezet. Gevorderde wandelaars kunnen hun hart ophalen op de spectaculaire panoramaroute bij Zernez.

myswitserland.com

GeoFort

Of we nu wandelen of fietsen, we vinden onze weg met behulp van kaarten, gps of andere navigatiemiddelen. Maar hoe gaat dat navigeren nu precies in zijn werk? Het GeoFort, een oud fort aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Herwijnen, is helemaal gewijd aan navigatie en cartografie in de breedste zin van het woord. Het buitenterrein is een speeltuin voor grote en kleine mensen en met de gps-expeditie leer je in de natuur rondom het fort hoe je je weg moet vinden.

geofort.nl

35 duizend kilometer fietspad hebben fietsers in Nederland tot hun beschikking

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden