Beursvoorzitter Van Ittersum somber over kansen bij integratie van Europa: 'Invoering van ecu zal Damrak naar marge verdringen'

De invoering van één Europese munt kan de Amsterdamse effectenbeurs degraderen tot een betrekkelijk onbelangrijke beurs waar alleen lokale fondsen worden verhandeld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze waarschuwing gaf drs B. Baron van Ittersum, voorzitter van de Amsterdamse effectenbeurs, gisteren tijdens een symposium van het Nederlands Instituut voor het Bank- en Effectenbedrijf (NIBE). Door de komst van een Europese munt zal het valuta-risico dat beleggers binnen Europa lopen voor een groot deel wegvallen. Hierdoor zullen Europese beleggers eerder geneigd zijn hun geld te steken in aandelen van grote Nederlandse bedrijven.

Als buitenlanders een steeds groter deel van deze aandelen in bezit hebben wordt het voor de Amsterdamse beurs steeds moeilijker om de handel in deze aandelen vast te houden, aldus Van Ittersum. De mogelijkheid voor buitenlanders om op nationale markten te beleggen neemt, los van de Europese munt, volgend jaar al toe als de toegang van effectenhandelaren tot de Europese beurzen sterk wordt vereenvoudigd.

De Amsterdamse beurs neemt volgens Van Ittersum een 'kwetsbare positie' in tussen de veel grotere Duitse, Franse en Britse beurzen. Vooral de Duitse beurzen, die onlangs hebben aangekondigd te gaan samenwerken, hebben grote groeimogelijkheden. Ook de mogelijke samenwerking tussen de Scandinavische beurzen maakt de positie van het Damrak niet sterker.

Een zwak punt van de Amsterdamse beurs is de grote concentratie op sommige delen van de markt. Zo is de Nederlandse overheid volgens Van Ittersum een te overheersende partij op de obligatiemarkt. De Europese munt zal hierin wel verandering brengen omdat er een grote Europese kapitaalmarkt ontstaat waarop de Nederlandse overheid een niet al te grote partij zal zijn.

Ook op de aandelenmarkt spelen een te beperkt aantal partijen een te grote rol. Zo zijn de vijf grootste beursfondsen (Shell, Unilever, KPN, ABN Amro en ING) goed voor een derde van de beursomzet.

Om deze afhankelijkheid van een beperkt aantal bedrijven te verminderen wil Van Ittersum dat meer middelgrote familiebedrijven naar de beurs worden gebracht. Ook nutsbedrijven (zoals stroom en water) zijn volgens hem toe aan een notering op het Damrak. Een vergroting van het aantal beursgangen vereist wel dat de ondernemingsleiding, de banken en de beurs positiever gaan denken over een notering.

Ter versterking van de positie van de Amsterdamse beurs in Europa herhaalde Van Ittersum zijn pleidooi voor afschaffing van de dubbele belasting (eerst bij de onderneming en daarna bij de aandelenbezitter) op uitgekeerd dividend. Deze fiscale praktijk drukt volgens hem de aandelenkoersen op het Damrak. Ook wil hij af van de renterenseignering - de opgave door de banken van de rente-inkomsten van hun klanten aan de fiscus.

Om de verschuiving van de handel in Nederlandse fondsen naar het buitenland te voorkomen moeten buitenlandse effectenhuizen ook de mogelijkheid krijgen in Nederlandse aandelen te handelen. Ook pleit Van Ittersum voor een fusie van de effectenbeurs en de Optiebeurs waardoor de hele effectenhandel onder één dak zal plaatsvinden.

De beursvoorzitter is ook sceptisch over de oprichting van de 'Easdaq', een elektronische beurs naar het model van de Amerikaanse Nasdaq. Hij denkt dat de Europese 'marktcultuur' en de acties die Europese beurzen ondernemen om jonge bedrijven aan een notering te helpen het bestaansrecht van de Easdaq ondermijnen. Uit een deze week gepubliceerd onderzoek kwam al naar voren dat ook grote Europese beleggers voorlopig weinig zien in de Easdaq.

Van Ittersum repte niet van de beschermingsconstructies die beursgenoteerde bedrijven hanteren. Veelal wordt de Nederlandse praktijk van beschermingsconstructies beschouwd als een duidelijk minpunt in de ogen van buitenlandse beleggers. Het beursbestuur heeft onlangs met de beursgenoteerde ondernemingen een akkoord bereikt over een soepeler regime voor de beschermingsconstructies. Deze afspraak gaat minister Zalm van Financiën nog niet ver genoeg.

Ook jhr H. van der Wyck, vice-voorzitter van de Britse effectenbank S. G. Warburg, noemde het akkoord 'niet overtuigend'. Volgens hem is Nederland geobsedeerd door vijandige overnames waardoor de echte afbraak van beschermingsconstructies steeds weer achterwege blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.