Beurssoap: aflevering 34

IS JAN Willem Gaal de belangrijkste verdachte in het drama rond de ondergang van beursfonds De Vries Robbé? Of is hij steeds ten onrechte beschuldigd?...

De soap rond De Vries Robbé is na een korte zomerstop weer hervat. Aflevering vierendertig is meteen begonnen met een spectaculaire ontwikkeling: Gaal is door de rechtbank in Utrecht in het gelijk gesteld in een conflict dat hij heeft met de beurscommissionair Nyenburgh Beheer. Nyenburgh heeft volgens de rechtbank ten onrechte de opbrengst op de verkoop van 420 duizend aandelen De Vries Robbé gestort op een persoonlijke rekening van zijn voormalige zakenvriend Henk van den Hombergh en niet op de gezamenlijke rekening BTG Holdings die de aandelenorder had gedaan.

Jan Willem Gaal is erg blij met de uitspraak. 'Er zijn in het afgelopen jaar heel wat karren over mij heen gereden. Misschien kan ik nu duidelijk maken hoe de vork in de steel zit. Het vonnis is een nieuw begin.'

Een samenvatting van de vorige afleveringen:

In juli 1997 nemen de zakenpartners Jan Willem Gaal en Henk van den Hombergh, samen eigenaar van BTG Holdings, een meerderheid van de aandelen in het kwakkelende beursfonds Mulder Boskoop. In ruil voor het meerderheidsbelang brengen zij de eigen bedrijven in: de gevelbouwer De Vries Robbé, technisch uitzendbureau BTS en Bailey Technogroep. In maart 1998 wordt de naam van het beursfonds De Vries Robbé.

Tijdens de op 26 juni 1998 gehouden aandeelhoudersvergadering meldt directeur Rob van den Hoek van De Vries Robbé dat grootaandeelhouder BTG via Nyenburgh 420 duizend aandelen tegen een koers van 50 gulden heeft verkocht, waardoor het belang van 51 procent naar 21 procent is gedaald.

Weliswaar is dit tegen de afspraken in - BTG heeft namelijk in het plaatsingsbericht beloofd minimaal een jaar een meerderheidsbelang te zullen houden - maar Van den Hoek vindt dat slechts een 'schoonheidsfoutje'.

Op 14 juli 1998 slaat de stemming van Van den Hoek plotseling om. Hij ontdekt dat De Vries Robbé een oninbare vordering van 10,5 miljoen gulden heeft op een deelneming in het Verenigd Koninkrijk. Van den Hoek haast zich de beurs in te lichten en het aandeel uit de notering te laten nemen: 'Waar ik nu potverdomme op gestoten ben...'.

Het lijk in de kast rot al aan alle kanten. De beurs straft onmiddellijk de effectenbank E. ten Cate die het prospectus met 'foute informatie' had opgesteld: Ten Cate mag geen bedrijven meer naar de beurs brengen. Ook commissionair Nyenburgh wordt door de beurs de mantel uitgeveegd.

De Vries Robbé komt zelf in ernstige liquiditeitsproblemen. De aandelen van het bedrijf kelderen in waarde. Een reddingsplan biedt in augustus 1998 voorlopig soulaas.

Van den Hoek richt daarna zijn vizier op Gaal en Van den Hombergh. Zij zouden bij de verkoop van de aandelen in mei al op de hoogte zijn geweest van de problemen in het Verenigd Koninkrijk. 'De verliezen bij de deelneming in Engeland zijn te wijten aan bewust foutieve boekingen. Verantwoordelijk daarvoor is BTG', schrijft een boze Van den Hoek in het halfjaarbericht dat in oktober 1998 verschijnt.

Gaal noemt de beschuldigingen onjuist. Maar dat weerhoudt Van den Hoek er niet van een voorlopig getuigenverhoor aan te kondigen. Ook andere aandeelhouders, waaronder de VEB, kondigen juridische acties aan.

Intussen gaat de sanering verder. De gevelbouwer, waaraan De Vries Robbé zijn naam heeft te danken, wordt zelfs verkocht. De accountant weigert zijn handtekening onder de jaarrekening te zetten en Gaal daagt een vakbondsman voor de rechter die zich laatdunkend over hem heeft uitgelaten. Hij verliest de zaak.

De overwinning in de zaak tegen zijn oude zakenvriend Van den Hombergh is voor Gaal dan ook een fikse opsteker. Van den Hombergh laat op zijn beurt weten teleurgesteld te zijn. 'De opbrengst van de aandelenverkoop was met instemming van Gaal op de persoonlijke rekening van Van den Hombergh gestort als compensatie voor een lening', zo laat hij via zijn woordvoerder Kees Lenselink weten. Gaal weet van geen lening bij Van den Hombergh: 'Die vordering zou ik graag zien.' In aflevering 35?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden