Beursplein 5 veert op door telecomrally

Een algemeen verwachte renteverlaging door de Europese Centrale Bank wierp dinsdag zijn schaduw vooruit op de Europese beurzen. De breed samengestelde Bloomberg 500-index, met daarin de grootste vijfhonderd Europese bedrijven, steeg met 2,4 procent naar 231,5 punten....

Van onze verslaggever

Naast de verwachte verlaging van de officiële rentetarieven, was het vooral de telecomsector die de aandacht trok. Beleggers speculeren op financiële steun voor de telecomsector van de Europese Investeringsbank. De sector hoopt via goedkope leningen een deel van de investeringen in het nieuwe UMTS-netwerk te kunnen betalen.

Op Beursplein 5 profiteerde met name KPN van het omgeslagen sentiment voor de telecomsector. Het aandeel steeg, mede door een koopaanbeveling van analisten van Credit Suisse, met bijna 10 procent naar 12,30 euro. Credit Suisse meent dat telecomaandelen te hard zijn gedaald gezien de verwachte bedrijfswinsten.

Ook Vodafone-dochter Libertel, die maandag meldde dat het aantal klanten in het afgelopen boekjaar met 34 procent is gestegen, profiteerde. Het aandeel steeg met 7 procent naar 9,85 euro. Ook UPC en Versatel profiteerden. Alleen KPNQwest daalde, met 0,5 procent naar 9,94 euro.

De AEX-index steeg, in lijn met de andere Europese beurzen, met 2,26 procent naar 570 punten. Van de 25 AEX-fondsen stegen er 17. De Midkap-index van middelgrote bedrijven boekte een winst van 2,2 procent op 543,78 punten. Onder de middelgrote fondsen was CMG de grootste stijger. Het automatiseringsbedrijf kreeg er 12,6 procent bij op 7,15 euro. Minder goed verging het PinkRoccade. Het voormalige Rijksrekencentrum zag zijn aandeel met 5 procent in waarde dalen tot 38,45 euro.

Beurshandelaren blijven niettemin voorzichtig over het herstel. 'Dat het slechte nieuws uit Amerika nu bijna op is, wil nog niet zeggen dat de Europese economie gewoon zal doorgroeien', stelt een handelaar. 'Dit lijkt toch vooral op een technisch herstel in een negatief gestemde markt. Je ziet vaak hele felle ritjes omhoog', legt de handelaar uit. 'Dat wordt meestal veroorzaakt door handelaren die hun positie moeten afdekken omdat ze speculeerden op een koersdaling. Hebben ze zich weer goed ingedekt, dan stokt het meestal.'

De verdenking van Philips-topman Cor Boonstra, die met voorkennis zou hebben gehandeld in aandelen Endemol, werd op de Amsterdamse beursvloer schouderophalend ontvangen. 'Er wordt hier en daar wat gegrapt', stelt een handelaar. 'Maar verder is het geen thema.' Het aandeel Philips had geen last van het bericht over de scheidend topman: Philips steeg met 6,4 procent naar 30,87 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden