Beursplein 5 is dieptepunt weer vergeten

Na de consolidatie van dinsdag is de Amsterdamse effectenbeurs er woensdag weer in geslaagd een flinke winst te boeken. De gehele handelsdag stond de AEX, belangrijkse beursbarometer in Amsterdam, meer dan twintig punten in de winst....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met de winst van woensdag staat de AEX deze week al op een plus van ruim 66 punten. Het waren gisteren vooral de vaste stemmingen op de Aziatische beurzen en de hogere dollarkoers die de markt flink omhoog trokken.

Volgens een handelaar was het vooral de laatste anderhalf uur van de handel 'godsgruwelijk druk, net als een half jaar geleden'. Vooral particuliere beleggers stapten massaal in. De omzet bedroeg woensdag ruim zes miljard gulden, bijna het dubbele van een week geleden.

'Nog geen maand terug bereikten we het diepste punt, maar vrijwel iedereen is dat kennelijk al weer vergeten', aldus de handelaar. 'Niemand wil blijkbaar de boot missen en iedereen denkt al weer richting 1100 punten. De AEX is sterk in de min geslagen, doet nu hetzelfde in de plus. Een beetje overdone is het wel.'

Het was woensdag de vijfde achtereenvolgende dag dat de Amsterdamse beurs met winst afsloot. Volgens sommige beurshandelaren stijgt de beursgraadmeter de laatste dagen wel erg hard. 'Dit is eigenlijk weer veel te snel gegaan. Is er dan wat veranderd in de economie? Je ziet nog steeds veel winstwaarschuwingen. De economie is in Latijns Amerika en Oost-Europa nog steeds niet echt verbeterd', aldus een zegsman.

Vedior was de grote uitzondering op de winst-markt. De koers van het aandeel kreeg een flinke dreun. Het uitzendbureau verliet de vloer met een min van 2,40 gulden op 43 gulden. Vedior was gedurende de dag procentueel de sterkste daler onder de AEX-fondsen. De meeste hoofdfondsen klommen. Vooral de financiële waarden trokken de markt omhoog. Algemeen is de verwachting dat de rente in Europa verder omlaag zal gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden